Астероидът, който премина дяволски близо до Земята миналата седмица, може

...
Астероидът, който премина дяволски близо до Земята миналата седмица, може
Коментари Харесай

1:750 шанс астероидът, който ни пропусна, да ни удари през 2079

Астероидът, който мина " демонски близо " до Земята предходната седмица, може да не ни пропусне при завръщането си през 2079 година, съгласно учените.

Астероидът 2012 TC4 профуча единствено на 44 000 километра от повърхността на Земята и едвам не опустоши информационните спътници, които са на геостационарна орбита на към 35786 километра над Земята.

Космическата канара е с размери от към 10-30 метра и прелетя единствено на 1/8-ма от дистанцията сред Земята и Луната. Но експертите предизвестяват, че може би няма да имаме подобен шанс в бъдеще.

Следващите " близки " подходи към Земята ще се случат през 2019, 2050 и 2079. И до момента в който през 2019 и 2050 година се чака 2012 TC4 да пропусне нашата планета, специалистите предвиждат, че през 2079 година че има възможност 2012 TC4 да се разбие в Земята, като шансът това да се случи е към 1:750.

" Вероятността за конфликт след 62 години е избрана на към едно на 750 ", съобщи Рудигер Джен (Rudiger Jehn), анализатор на задачата в Европейската галактическа организация.

Учените от ESA наблюдаваха галактическото тяло, употребявайки Very Large Telescope на Южната обсерватория в Чили това лято. Те чакаха, че метеоритът ще се върне покрай Земята тази година, само че не се знаеше какъв брой близо ще премине около нашата планета. Последните наблюдения, направени на 27-21 юли, а по-късно още веднъж на 5 август, разкриха, че 2012 ТС4 ще премине в границите на една осма от дистанцията от планетата на Луната.

" Това е демонски близо ", възкликна Ролф Денсинг (Rolf Densing) оглавяващ Европейската галактическа действен център в Дармщат, Германия, пред The Telegraph. " Най-отдалечените спътници са на 36000 км над Земята, тъй че това е в действителност близо ".

Ако метеоритът бе блъснал Земята, той би довел до доста по-опустошителни последици от 18-метровия метеорит, който удари град Челябинск през 2013 година. Пострадаха 1500 души и бяха развалени над 7000 здания.

Ако 2012 TC4 бе се насочил право към атмосферата на Земята, учените предсказват, че метеоритът ще изгори преди да падне на повърхността.

Но експертите разясняват, че 2012 TC4 е " нещо, което би трябвало да държи под око ".

По време на прелитането в четвъртък НАСА имаше опция да тества своята мрежа от обсерватории за планетарна система за отбрана при положение на удар от метеорит.

" Въпросът е дали сме подготвени за идната галактическа опасност ", разяснява Вишну Реди (Vishnu Reddy), професор по планетарни науки в Университета в Аризона. " Затова предложихме наблюдателна акция за тестване на мрежата и да проверим дали сме подготвени за евентуално попадение на рисков метеорит ".

Наблюденията ще осведомят специалистите за доста аспекти на световната подготвеност за възможна галактическа злополука.

" Ние използвахме това прехвръкване, с цел да тестваме световната мрежа за разкриване и следене на метеорити, оценявайки способността ни да работим дружно за откриването на евентуална опасност от същинско попадение на метеорит ", съобщи Майкъл Кели, академик, работил в акцията за наблюдаване на TC4 на НАСА.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР