Астън Барет, басистът на Bob Marley and the Wailers, почина

...
Астън Барет, басистът на Bob Marley and the Wailers, почина
Коментари Харесай

Почина емблематичният басист Астън Барет от групата на Боб Марли

Астън Барет, басистът на Bob Marley and the Wailers, умря на 77-годишна възраст.

Новината беше доказана от Оливия Грейндж, министър на културата на Ямайка. Барет е умрял в университетската болница на Маями във Флорида, Съединени американски щати, заяви " Гардиън ".

Музикантът е роден през 1946 година и израства в Кингстън, където оказва помощ да се положат основите на стиловете реге и дъб. Като дете той пее соул музика по радиото, преди да премине на бас китара.

Създава първата си бас китара от нулата благодарение на шперплат, корниз за завеси и остарял пепелник. В изявление за списание Bass Player през 2007 година той споделя: " Когато изсвирвам на бас, като че ли пея. Композирам мелодична линия и се виждам по този начин, като че ли пея баритон ".

Заедно с брат си Карлтън Барет свири с групи, измежду които Bob Marley & the Wailers, The Hippy Boys и The Upsetters на Lee " Scratch " Perry. Той е бил и наставник на доста ямайски музиканти, измежду които Слай Дънбар и Роби Шекспир от продуцентския реге дует Sly & Robbie.

След като се причислява към Wailers през 70-те години на ХХ век, Барет става началник на съпровождащата група на Марли и съпродуцент на албумите на групата. Остава член на групата до края на живота на Марли, като способства за основаването на доста обичаните албуми Burnin' и Uprising, наред с други.

Но наследството му се простира доста по-далеч - той продължава да прави турнета при по-късните прояви на Wailers, а през 2015 година е разгласен за 25-ия най-велик басист на всички времена от читателите на списание NME. През 2021 година е почетен с Ордена за отличие (Командирски клас) в Националните почести и награди по случай 59-ата годишнина от независимостта на Ямайка.

През 2007 година в собствен материал за Bass Player той споделя: " В момента съм в положение да се оправя с това. Свирил съм преди Боб, с Боб и след Боб и около това сътворявам напълно нова идея за свирене на бас. Това е просто моето нещо. Такава е моята орис. "

Министър Грейдж изрази поддръжката си за фамилията на " пионера на ямайската музика ".

" Докато означаваме Месеца на регето през 2024 година, желая да изразя откровените си съболезнования на брачната половинка му, децата му, роднините му и на членовете на локалното и интернационалното реге музикално приятелство. Нека ангелите посрещнат вкъщи Астън " Семейния човек " Барет в планината Сион ", сподели тя.

През 2006 година Барет влиза в правосъдна борба с Island Records, претендирайки за неизплатени възнаграждения в размер на 60 млн. паунда за продуцентската и авторската си работа по албумите, само че акцията му е несполучлива. През 2019 година той се отдръпва от музиката.

Новината за гибелта на Барет идва по-малко от две седмици преди премиерата на " Боб Марли: Една обич ", биографичен филм за Марли, в който Барет ще бъде изигран от сина му Астън Барет-младши. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР