Асоциацията за защита на потребителите ще постави на вниманието на

...
Асоциацията за защита на потребителите ще постави на вниманието на
Коментари Харесай

АЗП: Правителството да въведе доброволното изпълнение за събиране на дребни задължения

Асоциацията за отбрана на потребителите ще сложи на вниманието на българското държавно управление въвеждането на „ Доброволното осъществяване “ като действителна мярка за въздържане на издевателството на колекторските компании вместо предлагането, наречено „ Закон за събиране на вземания по потребителски контракти “.

Процедурата ще спести на длъжниците заплащането на правосъдни разходи, начислени неразбираеми такси и лихви, а на кредиторите време и запаси и правосъдни процедури. По създание тя дава опция на кредитора по законов метод да призове длъжника за споразумяване на дълга. Поканата за непринудено осъществяване ще уведомява длъжника, че не е наказан и може да заплати непринудено в 14-дневен период, в случай че признава задължението. В нея ще има и предизвестие, че при несъблюдение, кредиторът може да упражни правата си по правосъден ред. Длъжникът ще получава и копие от документа, удостоверяващ вземането. Ако длъжникът не заплати до два месеца или не се реализира съглашение за погасителен проект, процедурата се приключва. Това ще става и в случай че той оспори документално вземането.

„ Доброволното осъществяване “ ще подкрепи и напъните за промяна на правосъдната система като облекчи натоварените съдилища и форсира периодите по делата. Тази мярка се базира на сполучливия европейски опит и практики.

Припомняме, че „ Доброволното осъществяване “ беше гласувано на първо четене в 44-тото Народно заседание, макар саботажа в правна комисия, в който участваха интензивно депутати от Българска социалистическа партия. Най-големите съперници на тази мярка са точно колекторските компании, които през днешния ден задушевно поддържат предлагането на вицепремиера Корнелия Нинова, а тя шумно разгласи, че сякаш ще ги възпре. По-задълбоченият прочит на импортирания по нейна самодейност план на „ Закон за събиране на вземания по потребителски контракти “ демонстрира, че той урежда само вземания за комунални услуги. От него са изключени банковите заеми, които съставляват главния дял от събиранията на колекторските компании. В същото време „ Доброволното осъществяване “, което може да се уреди  САМО  с редакция на член 428а в ГКП, е инструмент за справяне с дребни отговорности.

Важно е да се означи, че доброволното осъществяване няма насила и душевен тормоз. Безплатно е за длъжниците и им разрешава да разсрочат задълженията си. Те са оптимално предпазени, за разлика от ситуацията, в което ще бъдат сложени по силата на законопроекта, препоръчан от вицеприемра Корнелия Нинова. С него те на процедура ще бъдат оставени в ръцете на компании, които безмилостно преследват оптималната облага.

Изкупените от компаниите за събиране на заеми банкови заеми надвишават 1 милиард лева за последните две години, като тази наклонност по прогнози на АЗП ще се усили. Причината за това е фактът, че по този начин комерсиалните банки бързо се почистват от така наречен токсични кредитни портфейли, които имат директно влияние върху кредитния им рейтинг и оценките на Европейската централна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР