Асоциацията за инсулт и афазия започна националната си кампания, наречена

...
Асоциацията за инсулт и афазия започна националната си кампания, наречена
Коментари Харесай

Асоциацията за инсулт започна националната си кампания. Вече има и групи за взаимопомощ

Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си акция, наречена „ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “. Инициативата е във връзка Световния ден за битка с инсулта (29 октомври).

Целта на акцията е да увеличи осведомеността на обществото за признаците на инсулта и вярното държание при тяхното определяне.

„ Това е сериозно знание, чието разпространяването въздейства директно върху съответната помощ за потърпевшите в острата фаза на болестта. Глобалният опит е голям. Това, което ние можем и вършим е да привнасяме и приспособяваме сполучливите модели, които потвърдено работят. От своя страна, като дейна пациентска организация, се стремим да надграждаме като се съобразяваме с локалните потребности в страната “, споделя Дорина Добрева, ръководител на Асоциацията за инсулт и афазия.

Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е съществена причина за смъртност със статистически индикатори, които надвишават неведнъж тези в останалите европейски страни.

Ежегодно в България се записват над 45 000 нови случая, а повече от 1,5 млн. са наранени директно или индиректно. Макар инсултът да визира директно единствено един от членовете на фамилията, според от тежестта на болестта, животът на всички се трансформира. Грижата за инсултно болен изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, с цел да се удовлетворят главните потребности на болния.

Асоциацията за инсулт и афазия си слага като съществена цел намаляването броя на инсултите в страната.

В програмата са включени безвъзмездни прегледи проведени от лечебни заведения в страната, както и разнородни културни и осведомителни събития, сред които и достъп до групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите са налични на Асоциация за инсулт и афазия.

„ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “, обичайно е необятно подкрепена от над 230 от общо 260 общини, ситуирани във всички 28 области. Всяка от общините способства за повишение информираността за предварителна защита на инсулта и за опциите за потребление на предоставяните от тях общински и обществени услуги във връзка със болестта.

В актуалната акция е планувано лъчение на къс клип със признаците на болестта - провисване на ъглите на устата на лицето, изтръпване и уязвимост в едната ръка и нарушавания в говора.

Информационният видеоклип се популяризира във всички метростанции посредством „ Метрополитен “ ЕАД, както и в обектите на комерсиалната верига „ Фантастико “. В страната клипът със признаците на инсулт ще бъде наличен посредством видео стени, както и посредством личните осведомителни канали на локалната власт.

,,Националната акция сплотява напъните на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени персони. Благодарение на партньорството на пациентската организация с Български пощи, посредством тяхната клонова мрежа, предварителната защита на инсулта чрез информативен постер със признаците на болестта доближава и до най-малките обитаеми места (с под 150 жители). "

Безплатно е обезпечен щендер-тристен до общините, които за първи път партнират на Асоциацията за инсулт и афазия. В рамките на акцията пациентската организация популяризира осведомителни листовки и плакати в цялата страна.

В знак на поддръжка следва осветление на знакови обекти в България в лилаво (цвета на битката с инсулта).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР