Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната асоциация

...
Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната асоциация
Коментари Харесай

Едрите фермери са недоволни от орязването на субсидиите за земеделие след 2020 г.

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) показаха недоволството си от предлагането на Европейската комисия (ЕК) да понижи бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП) с 5 на 100 за идващия програмен интервал 2021 – 2027. Това стана по време на годишна европейска конференция за финансовите принадлежности за земеделие и развиване на селските региони в Европейски Съюз, която се организира в София.

В двете организации членуват най-вече едри земеделци, които обработват огромни площи със зърно и предлаганото понижаване на „ тавана “ на дотациите от 300 000 на 100 000 евро ще ги засегне мъчително.

През сегашния програмен интервал макар прелюдия „ таван “ има фермери, които получават милиони левове, тъй като в него не влизат добавките по зелени заплащания, „ Натура “, обвързана поддръжка и така нататък. Сега обаче се предлага всички те след 2020 година да влязат под „ тавана “ до 100 хиляди евро.

Според Мариела Иванова от НАЗ таванът за директните заплащания ще се отрази отрицателно на зърнопроизводството, ще намалеят площите и продукцията, ще се предизвика накъсване на стопанствата.

Бившият аграрни министър и сегашен ръководител на АЗПБ Венцислав Върбанов счита, че препоръчаните промени в ОСП ще провокират " тежка рецесия " в аграрния бранш.

" Трябва съществено да бъде оценен рискът от изпадане в неконкурентна позиция и дестабилизация на европейските производители и преработватели ", сподели той.

Предложеното понижение на разноските за ОСП с 5% в действително измерение ще е доста по-голямо и за двата стълба на селскостопанската политика – директните заплащания и развиването на селските региони, сподели Върбанов. За нас е недопустимо понижението на бюджета след 2020 година, добави той.

Според Върбанов понижението на средствата няма да разреши на бранша да се оправи с новите провокации - неустойчивост на цени и пазари, климатични промени и рискови метеорологични прояви, заболявания, нови амбициозни цели за околна среда, комерсиална либерализация, демографски проблеми, растящи упования на потребителите.

Предложението на Европейска комисия е за бюджет на ОСП от 365 милиарда евро за интервала 2021 – 2027 година От тях 286 милиарда евро са планувани за директните заплащания (първи стълб) и 78.8 милиарда евро за развиване на селските региони (втори стълб).

За България орязването на директните заплащания е минимално - с 0.79 на 100. Така общата, предалагана към този момент, сума би била над 5.6 милиарда евро или по към 800 млн. евро годишно - колкото страната получава и сега.

По-значително е понижението на средствата по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), където плануваните за България средства са 1.97 милиарда евро при 2.3 милиарда евро за сегашния програмен интервал.

Зърнопроизводителите в България изостават по отношение на междинните добиви в Европейски Съюз и са под пазарен напън на източните страни – огромните производители на зърно от Черноморския район като Украйна и Русия, означи Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя уточни, че за последните 10 години международното зърнопроизводство е повишено един и половина пъти, до момента в който в Русия, Украйна и Казахстан – три и половина пъти.

Според Мариела Йорданова на българските производители липсват застрахователни артикули за климатични и фитосанитарни опасности.

Намаляването на бюджета на Европейски Съюз за земеделие през идващия интервал би могло да се балансира с откриване на нови финансови принадлежности, сподели еврокомисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган.

Генералният секретар на най-голямата фермерска организация в Европа - " Копа Коджека " (Copa-Cogeca) - Пека Песонен сподели, че организацията не може да одобри някои от пониженията в бюджета на ОСП и ще лобира за опазване на средствата. Според него финансовите принадлежности може да се окажат финансов лост и едно от решенията, с които страните членки да покачат растежа в бранша. Те би трябвало да бъдат в допълнение средство, не да заместват дотациите, а да работят дружно с тях, сподели Песонен.

Значението на финансовите принадлежности ще продължава да нараства в новата ОСП, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

" Прилагането на финансови принадлежности през последните години спомогна за понижаване на лихвения % и облекчение на изискванията за кредитиране. Така земеделието ни се открои като бранш с позитивен растеж на кредитиране ", съобщи зам. министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Тя напомни, че страната ни е една от първите в Европейски Съюз, които ползват финансовите принадлежности в селското стопанство. Стартът е през 2011 година със основаване на гаранционна скица със средства от ПРСР 2007-2013 година

Благодарение на гаранционния фонд се форсира осъществяването на капиталовите планове и се предотврати загубата на евросредства през предишния програмен интервал, означи Василева. Със средства от гаранционния фонд бяха подкрепени 544 бенефициенти с вложения на стойност 119 млн. евро. Към момента, по настоящата гаранционна скица, с гаранции са подкрепени 124 предприятия, сподели Лозана Василева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР