Асоциацията на педиатрите в България ще сезира етичната комисия към

...
Асоциацията на педиатрите в България ще сезира етичната комисия към
Коментари Харесай

Асоциацията на педиатрите иска санкции след обидно писмо на лекари от частната болница Мама и аз

Асоциацията на педиатрите в България ще сезира етичната комисия към Българския лекарски съюз поради скандално писмо до медиите, публикувано от техни сътрудници от частната болница " Мама и аз " преди ден. В изявата си последните - в отбрана на работодателя си " Търговска лига ", чийто план за болница и в София беше спрян, насочат искрено обидни реплики към членове на Обществения съвет за Национална детска болница, които заеха позиции срещу капиталовия план в столицата и показаха своите причини за това.

В писмото от медици от болничното заведение " Мама и аз " в Плевен, за което от Асоциацията на педиатрите в България " споделят, че " разрушава престижа на всички лекари в България ", представителите на Обществения съвет адв. Мария Шаркова и журналиската Надежда Цекулова са начерени " самозвани разбирачки ". Нападки има и към други членове на съвета.

Въпросният документ е подписан от " 24 хабилитирани педиатри и медици ". В него се напомнят думи на Благомир Здравков, който е шеф на профилираната болница за детски заболявания " Проф. Иван Митев ", че " на детското опазване на здравето би трябвало да се гледа като детайл от националната сигурност на страната ".

Цитатът се допуска да послужи като мотив, че това важи и за частните болнични заведения. Самият вложител също отбрани тезата, че

До въпроса се стигна, откакто " Търговска лига " изпрати сигнал до ДАНС и искане членовете на Обществения съвет да бъдат разследвани поради това, че са срещу инвестицията на групата в София. За сигнала се разбра, когато Шаркова и Цекулова оповестиха, че са за пояснение.

Според медиците от " Мама и аз " " частните вложения организират държавната политика в опазването на здравето – първият приоритет на българския народ ".

" Общественият съвет пречи, а не оказва помощ на страната да построи Национална детска болница. Присвояването на опазването на здравето и изключително детското опазване на здравето за частно еснафско администриране, или опитът за това, от проведена самозвана група, заплашва националната сигурност! ", пишат от частната болница, благосъстоятелност на " Търговска лига ". И не престават:

" Пред Българска национална телевизия ръководителят на ОС-НДБ проф. И. Литвиненко безогледно раздава присъди, като твърди, че „ с частната болница е свършено “ и управлява акцията против плана " Мама и Аз " София. Други трима лекари (д-р Б. Здравков, проф. А. Кънева и доцент Б. Аврамова), индоктринирани от самозваните говорителки Н. Цекулова, М. Шаркова, М. Брестничка и други „ разбирачки “, също вземат участие от името на ОС-НДБ, като излизат от пълномощията, за които са назначени от Министерство на здравеопазването – освен изричат отзиви, само че натрапват своите изводи и чакат Министерството на здравеопазването особено да ги осведоми за всички свои решения, " пишат в писмото си 24 хабилитирани педиатри и медици.

Според тах " акцията против частния план, явно, е жестоко противоправно вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на способените държавни органи на висша държавна власт. Некомпетентното, редовно повторение, че „ няма потребност от нова огромна болница в София “ служи изключително добре на анти-конкурентни и филистерски цели и зависимости ". В речника на медиците от частната болница има и словосъчетания като " чудовищно безумство и пошла нелепост " по адрес на Обществения съвет.

В писмото си в отговор на грубия език от " Мама и аз ", Българската педиатрична асоциация декларира, че държанието на подписалите 24-ма лекари " разрушава престижа на лекарската специалност " изобщо. Според организацията, която желае реакция от етичната комисия към БЛС, позицията на медиците от частната болница " съставлява груба подигравка към членовете на Обществения съвет за Национална детска болница към Министерството на здравеопазването, в това число и към лекарите, като се употребяват неприемливи квалификации и прилагателни ".

" Недопустимо е лекари с искания за „ високообразовани, експерти, преподаватели и визионери “ да се подписват под такова писание, което е жестоко нарушаване на правилата на лекарската нравственос. Дори принудата от шеф не може да ги оправдае, " споделят от Българската педиатрична асоциация и допълват, че ще сезират Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение

" Призоваваме нашите сътрудници, работещи в структурите на " Търговска лига – Български лекарствен център " АД, към колегиално отношение и възпиране от дейности, които уронват достойнството и достолепието на лекарската специалност, " се споделя в края на позицията им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР