Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обявява категорично

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обявява категорично
Коментари Харесай

Работодателските организации се обявиха твърдо против исканата от БСП оставка на шефа на КЕВР Иван Иванов


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се афишира изрично срещу желаната от ПГ на Българска социалистическа партия оставка на Иван Иванов – ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и опитите за интервенция на омбудсмана Мая Манолова в работата на регулатора. Това гласи отворено писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и до ръководителите на парламентарните групи, подписано от изпълнителния ръководител на БСК Радосвет Радев по предписание на членовете на организацията на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

От АОБР подчетават, че под управление на Иван Иванов през последните 3 години КЕВР е заслужила уважението на бизнеса като самостоятелен регулатор, който пази ползите на всички консуматори – и битови, и индустриални. В този смисъл, се разгласяваме срещу опитите да се нападна един от работещите органи в страната поради тесни и персонални политически ползи и упоритости, е маркирано в писмото.

" Като виновни работодатели, чийто членове основават 86 % от брутната добавена стойност и обезпечават работа на 82% от наетите в страната, подсещаме, че разтърсвания в толкоз значим бранш като българската енергетика биха се отразили отрицателно на цялостния стопански живот в страната ", декларират от АОБР.

От организацията припомнят, че бранш „ Електроенергетика “ беше в колапс и имаше насъбрани отговорности от 800 млн. лв. през 2015 година " Тези средства бяха платени от българския бизнес дружно с лихвите през цената „ Задължения към обществото “. През идващите години браншът се стабилизира и регулаторът се оправи с тежката обстановка, зародила след изкуственото понижаване на цената за битовите консуматори ", пишат работодателите и прибавят:

" През 2017 година цените на електрическата енергия на свободния пазар нарастнаха с 20-30%. Цената на природния газ също пораства и дава отражение върху цената на тока от когенерациите. Няма по какъв начин това повишаване да не се отрази в сметките на битовите консуматори за електрическа енергия и парно. В противоположен случай ще повторим рецесията от 2015 година Неплатените поради популизъм сметки на бита, на следващия ден се заплащат от всички с лихвите. Това не е единствено излишно, а и рисково за бранша и за развиването на стопанската система ".

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР