Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи мерки за осигуряване

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи мерки за осигуряване
Коментари Харесай

Бизнесът иска енергийна стратегия от ново поколение

Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи ограничения за обезпечаване на предвидими и конкурентни цени на силата и за превъзмогване дефицита на квалифицирана работна ръка на среща в Стара Загора с представители на предприятия и браншови организации в страната, оповестиха от АИКБ.

Освен незабавни ограничения за обезпечаване на предвидими и конкурентни цени на силата посредством компенсиране на " непазарният им скок ", бизнесът желае и правене на енергийна тактика и пътна карта на преход а. Индустриалците упорстват и за развиване и модернизирането на електропреносната мрежа, създаване на възобновими енергийни източници (ВЕИ) от предприятията и семействата за лични потребности и за реформиране на електроенергийния пазар преди цялостната му либерализация.

Според АИКБ, с цел да бъде позволен казусът с дефицита на квалифицирани служащи би трябвало българското законодателство и административните процедури за трудова имиграция у нас да бъдат приведени в сходство с положителните европейски практики, отговарящи на новите действителности на трудовия пазар. Бизнесът желае и ограничения за поощряване на дигитализацията на процесите в предприятията и обезпечаване на учене през целия живот и продължаващо професионално образование.
 Енергийната тактика на Христов - заравяне на бранша по модела на Кремъл
Енергийната тактика на Христов - заравяне на бранша по модела на Кремъл

От ЦИД виждат корупция в Проекта на служебното държавно управление

" През годините сме потвърдили, че непрестанно възстановяване на бизнес средата и усъвършенстването на българското законодателство за ускорение на икономическия напредък са измежду най-важните цели за Асоциацията. И през 2023 година АИКБ интензивно ще работи за постоянна и предвидима икономическа рамка, за превъзмогване на дефицита на квалифицирана работна ръка, за усъвършенстване на обществените финанси, чрез насърчаването на нужни промени. Тук е може би мястото да кажа, че с за административно установяване на минималната работна заплата (МРЗ) Народното събрание не просто заплашва конкурентоспособността на стопанската система ни, само че в допълнение налива масло в инфлационната серпантина . Определянето на МРЗ от Народното събрание е непазарно и е в прорез с Директивата за МРЗ, Конвенция 131 на Международната организация на труда и действителността на пазара на труда ", разяснява ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев .
 Заплаха за стопанската система виждат работодателите в новата формула за минималната заплата
Заплаха за стопанската система виждат работодателите в новата формула за минималната заплата

Решението щяло да е задължение за управническите упоритости на множеството парламентарни групи

Според АИКБ ускоряването на процеса по присъединението ни към Шенгенското пространство, Еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване е от решаващо значение за възстановяване на бизнес климата. Индустриалците считат, че би трябвало да се работи и за ускорено създаване на електронното ръководство , понижаване на регулаторната тежест посредством свеждане на регулациите до минимално изискуемите от правото на Европейски Съюз, както и използване на разходопокривния принцип при установяване на всички държавни и общински такси.

Предложенията на бизнеса за развиване на финансовия пазар касаят рационализиране на нормативната уредба за ограничение на свръхрегулациите, опростяване, улеснение и автоматизиране на процедурите и възстановяване на условия за финансиране на дребния и междинния бизнес , листване на държавни компании на борсата.

От Асоциация на индустриалния капитал в България показват още, че поддръжка за вложенията може да се реализира посредством започване на работа по осъществяването на европейските стратегии и планове за интервала 2021-2027 година, както и на Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР