Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за кредити, погасявани

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за кредити, погасявани
Коментари Харесай

Държавата да погасява кредитите на студентите, които останат да работят в България

Асоциацията на индустриалния капитал в България упорства за заеми, погасявани от бюджета за всички студенти, приключили висше обучение държавна поръчка, които работят в/за България избран интервал след дипломирането си. Работодателската организация предлага ограничения за ориентиране на претендент студентите към дефицитни специалности посредством стипендии и извънкласни форми по просвета и техника, напълно нов модел на финансиране на висшите учебни заведения, доста понижаване на проект приема и преструктурирането му в сходство с потребностите на пазара на труда, повишение качеството на образование, нов прочит на тъй наречените академична автономност и съдействие и съгласуваност сред бизнеса и страната с оглед реализиране на задачите – подготовка на фрагменти, нужни за социалноикономическото ни развиване. Това съобщи през днешния ден ръководителят на АИКБ Васил Велев по време на кръглата маса „ Бизнесът и висшето обучение “.

„ Издръжката на един студент за пет години образование, които се заплащат от държавния бюджет, варира от 20 000 до 60 000 лева, според от записаната от него компетентност. Срещу тези вложения в образованието на младежите липсва какъвто и да е ангажимент на студента да работи в/за България. Направихме една елементарна сметка, която сподели, че средствата, които страната и данъкоплатците са похарчили за образованието на младежи, приключили приблизително и/или висше обучение, само че които работят в чужбина, е близо 25 милиарда лева Тази сума е равна на консолидирания държавен дълг на България. Чрез предлаганият от АИКБ нов модел целим бизнесът в страната ни да получи висококвалифицираните фрагменти, от които има потребност “, сподели Велев.

Според предлагането на АИКБ новият модел на финансиране би трябвало да има променена и усъвършенствана система за кредитиране на студентите, които персонално да получават средствата и да ги внасят в определеното от тях висше учебно заведение. Средствата ще се отпускат за целия интервал на образование под формата на заем, а студентът се задължава след завършването си да работи за избран интервал в България. Освен сумата нужна за образование студентите от дефицитни специалности ще получават спомагателни средства под формата на стипендии. По този метод Асоциация на индустриалния капитал в България желаят да дадат нов подтик на промените в системата с оглед обезпечаването на нужните експерти за българската стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР