Асоциацията на европейските журналисти изразява притеснение от действията на полицията

...
Асоциацията на европейските журналисти изразява притеснение от действията на полицията
Коментари Харесай

Държавен произвол вижда АЕЖ след задържането на журналисти

Асоциацията на европейските публицисти показва терзание от дейностите на полицията поради задържането на български и румънски проверяващи публицисти и юрист в нощта на четвъртък против петък.

В своя позиция оттова декларират, че казусът сподели притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи. От Асоциацията на европейските публицисти означават, че Димитър Стоянов от българския уебсайт "Бивол " и Атила Биро от румънския Rise Project са били арестувани по сигнал, който самите те са подали до Министерство на вътрешните работи за заличаване на документи и злоупотреби с пари от еврофондове.

Въпреки че съгласно формалната информация на Министерство на вътрешните работи публицистите не са били задържани, а единствено отведени за информация и изясняване на самоличността, дейностите на органите на реда оставят подозрение за държавен произвол и опит за ограничение на медийната независимост , означават още в позицията си Асоциацията на европейските публицисти.

Не на последно място забавно, че казусът се трансформира доста по-бързо в вест в Румъния, в сравнение с в България, в случай, че се касае за дейности на български институции, а следствието, по което, двамата настояват, че са работили, визира хипотетични злоупотреби, ощетили българските данъкоплатци. Като професионална асоциация ние нямаме никакви подозрения по отношение на потребността от журналистически следствия и изгодата, която носят на обществото и ще работим тази потребност да се осъзнае от колкото се може повече представители на българското общество, които да развият непоносимост към всеки опит за ограничение на тази значима част от журналистическата специалност, написа още в изказването си АЕЖ.

Какво се случи

Двама публицисти са били арестувани от радомирската полиция, до момента в който вършат следствие край село Егълница, заяви Асоциацията на европейските публицисти. Това са Димитър Стоянов от "БиволЪ " и румънският публицист Атила Биро, които опитвали да снимат по какъв начин се горят документи, уличаващи компании в злоупотреби с евросредства. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха публицистите да са били арестувани.

"С полицията се получи една поредност от неразбирателства, вид негоден телефон, по този начин или другояче ние бяхме арестувани по сигнала, който ние самите подадохме ", описа журналистът Димитър Стоянов в изявление за БНР.. Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро, както и един юрист, тази нощ са били отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали журналистическо следствие.

Стоянов уточни, че след издание на публикация от офисите на уличената компания почнало целеустремено изнасяне на техника и документи.

Коментари

"Тази история ми наподобява като превишаване на пълномощия ". Toва съобщи за NOVA Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

Чернева посочи, че случилото се показва България в неподходяща светлина в миг, в който има страни в Европейски Съюз, които работят против свободата на словото. По думите й за България е доста значимо сега да остане отвън тази група.

Случаят демонстрира съществени дефицити в работата на Министерство на вътрешните работи. От една страна, във вътрешната връзка на Министерство на вътрешните работи, в връзката с обществото. Фактът, че те са арестувани, а след това на най-високо равнище се споделя, че не са били арестувани. Цялата обстановка в действителност граничи с парадокса ", разяснява Иван Радев от Асоциацията на европейските публицисти в България.

"При състояние, че има заповед за задържане, да приказваме, че няма задържане, най-мекото, което може да се каже, е че това е лъжа. А в действителност думата е неистина ", добави той.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР