Aсоциацията на европейските журналисти - България осъди атаката на зам.-председателя

...
Aсоциацията на европейските журналисти - България осъди атаката на зам.-председателя
Коментари Харесай

Журналистическа асоциация: Атаката на Симеонов е част от войната за овладяване на медиите

Aсоциацията на европейските публицисти - България осъди офанзивата на зам.-председателя на Народното събрания Валери Симеонов против публицисти от Би Ти Ви и съобщи, че тя " евентуално е и част от целенасочена офанзива против две към момента сериозни медийни групи " и е " част от огромната война за преодоляване на медийния бранш ".

Журналистическата организация излезе с позиция, откакто Симеонов съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия, че шефът на новините на Би Ти Ви Венелин Петков и водещият Антон Хекимян са корумпирани, тъй като не дали естрада на съдружника на Васил Божков в " Ефбет " Цветомир Найденов за негови незаконни схеми.

Ето цялостния текст на позицията:

Aсоциацията на европейските публицисти - България показва безапелационното си противоречие с офанзивата против публицисти от Би Ти Ви, от страна на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. В студиото на Българска национална телевизия, Симеонов упрекна в корупция двама публицисти от Би Ти Ви и ги заплаши с приучване от прокуратурата.
Миналата седмица предприемачът Цветомир Найденов упрекна БТВ, че не е обявила данните от директория, която той е дал на медията през декември. Това стана мотив и за днешните нападки на Симеонов.

Сигнал с изказвания, че Би Ти Ви и на " Дневник " не са разгласили предоставена от него информация бе получен и в АЕЖ и от Найденов.

След разглеждане на случая, АЕЖ застава зад позициите, оповестени от " Икономедия " АД и Би Ти Ви Медия Груп. В в детайли ревю Дневник изясни, че ролята на публицистиката е да ревизира обстоятелствата, а не да се трансформира в " пощенска кутия " за едностранчиви изказвания в бизнес или други разногласия, както и че след инспекция се оказало, че част от изказванията на Найденов не дават отговор на истината.

По никакъв метод не може да се одобри, че става дума за прикриване на информация при изискване, че разкритията за хипотетичната незаконна активност на Васил Божков и дейностите на прокуратурата бяха необятно отразени от тези и други медии.

Журналистите не могат да бъдат упреквани в укривателство. Функция на публицистиката да е да събира, ревизира и оповестява тествана информация, която е от висок публичен интерес. Журналистите не могат да се употребяват за решение на корпоративни разногласия.

Далеч от потвърдени са и днешните обвинявания на Валери Симеонов, комуто е комфортно да нападна публицисти, прикрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет.

Това е следващата сходна демонстрация на този политик, само че евентуално е и част от целенасочена офанзива против две към момента сериозни медийни групи. Тази офанзива е част от огромната война за преодоляване на медийния бранш. Известно е, че " Икономедия " не за първи път става обект на репресивни дейности от страна на държавни институции, а офанзивата против Би Ти Ви би трябвало да се преглежда в подтекста на случилото се с другите две малките екрани с национално покритие, както и на несигурността към смяната в собствеността ѝ.

АЕЖ изрично застава в отбрана на публицистите и правото им на публицистична самостоятелност. АЕЖ ще осведоми за протичащото се и интернационалните си сътрудници.

АЕЖ следи деликатно медийните проявления на бизнес спора сред тогавашните съдружници още от предишното лято. С терзание означаваме трендовете в редица медии да се появяват анонимни изявления, защитаващи само тезата на едната, или другата страна, без да бъдат търсени обстоятелствата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР