Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) публикува своя позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) публикува своя позиция
Коментари Харесай

АЕЖ за ”мисирките” на Борисов: Руши се авторитета на професията журналист

Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) разгласява своя позиция във връзка думите на премиера Бойко Борисов, наричайки мисирки журналистки, които го питаха за решението на президента Румен Радев да смъкна доверието си от държавното управление.
Припомняме, че той се обърна към публицистите с думите: " И ето, вие тука, като някакви мисирки тичате, тръ-тръ-тръ ". Част от присъстващите незабавно реагираха и подчертаха, че не е редно министър председателят да приказва по този начин на представители на медиите. Малко по-късно се извини: " Извинявам се, това за мисирките беше прекомерно ", само че продължи да имитира скотски звуци.

От АЕЖ акцентират, че в полза на обществото е да има почтени и самостоятелни публицисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на ръководещите. Припомнят и за сходен случай от тази седмица във Англия, където обаче реакцията е била солидарна - политически кореспонденти бойкотираха брифинг на държавното управление, откакто екипът на премиера Борис Джонсън опита да забрани на някои медии да участват.

" Бихме желали и в България да виждаме толкоз безапелационен отговор всякога, когато правата на публицистите бъдат нарушавани, защото това съставлява и ограничение на конституционното право на обществото да бъде осведомено ", прибавят от асоциацията.

" Държим да подчертаем, че ползата на публицистите в този случай е изцяло законен – министър председателят се намира на работа и въпросите, които му се задават, са напълно настоятелен. Тъй като става дума за строго служебни връзки, по никакъв метод това не е нахлуване в персонално пространство и буди неразбиране реакцията на Борисов, включваща просташки език и засегнатост, която с изключение на всичко друго е учредена и на пола на множеството присъстващи – употребяваното нарицателно е на животно от женски пол. ", считат от АЕЖ.

На този декор, направи усещане отговорът на част от присъстващите, които не подминаха думите на Борисов и го принудиха да признае грешката си. В същото време представителка на уеб страницата “ПИК”, прочут с поддръжката си за мощните на деня и пренебрегването на етични правила и стандарти, се опита да омаловажи думите на премиера и да го отбрани. В следващ коментар Ива Николова написа, че Борисов “едва ли подозира какъв брой е прав” и че незабавно се намерили докачени поради “мисирките”, написа още в позицията. Подобно отношение разрушава престижа на специалността публицист и постоянно ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има почтени и самостоятелни публицисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на ръководещите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР