Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) излезе с рядко срещана позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) излезе с рядко срещана позиция
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Медии не бива да подлагат хора на личч в социалните мрежи

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) излезе с рядко срещана позиция против медия и прикани за събаряне на изявления, които подлагат хора " на линч " в обществените мрежи.

 

Повод за позицията е въпросът " BIRD против Telus ", предизвикан от метода на модериране на мнения в обществената мрежа Фейсбук. BIRD е уебсайт за самостоятелна публицистика, списван от основателите на " Биволъ ".

 

Telus International e аутсорсинг компания с посланичество и у нас. Като външен реализатор тя отговаря за модерацията на Фейсбук, само че няма удостоверение, че става въпрос за наличието на български*.

 

Преди дни страницата на BIRD публикува лист от персонални фейсбук профили на чиновници на Telus в България, реагирайки на метода, по който обществената мрежа сортира кои обява за войната да блокира и кои не.

Според BIRD обществената медия блокира общественици и публицисти, които пишат против режима на Путин, а в това време отхвърля да блокира така наречен кремълски опорки.

 

В коментар към поста със фотосите BIRD призовава чиновниците да се откажат от работата си, да станат " информатори ", в противоположен случай ще бъдат подложени на обществен линч. 

 

" Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич (...) И това е единствено началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Единственият ви късмет за състрадание е да станете информатори. Някои към този момент постъпиха рационално ", написаха във фейсбук страницата си публицистите от BIRD, прилагайки лист от профили с имена и персонални фотоси.
 
Последва реакция на Telus, която - без да разяснява работата си с Фейсбук, осъди остро нападките против свои чиновници:

Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и погрешни изказвания, подтикващи към принуждение и разпра с наши чиновници, несъвместими с правилата на демократичното общество и справедлива публицистика.

Здравето, сигурността и благополучието на чиновниците ни постоянно е било и продължава да бъде главен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си поддръжка към всеки един от тях и ще подсигурим всички запаси за опазване на тяхното физическо и ментално здраве.

Oт известието излиза наяве, че компанията възнамерява да съди уеб страницата за тези изявления. 

Днес АЕЖ също се разгласи срещу дейностите на BIRD и прикани медията да отстрани постовете за чиновниците на Telus в обществените мрежи. 

Публикацията съставлява форма на онлайн тормоз, който основава заплаха и за физическата сигурност на пострадалите. Неведнъж сме били очевидци по какъв начин хора, подлагани на сходен обществен линч в обществените мрежи, по-късно са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често публицисти са обект на такива офанзиви и по тази причина сме още по-изненадани, че медия си служи с този способ.

Необяснимото в този случай е, че посредством тези изявления са атакувани хора на изцяло случаен принцип. Единственото общо сред тях е, че са българи и че са показали в профилите си като сегашна или даже някогашна месторабота една компания, разяснява АЕЖ.

Според АЕЖ постовете на BIRD съдържат и евентуални опасност към чиновниците на компанията.

В същото време АЕЖ акцентира, че несъмнено има какво да се желае във връзка с модерацията на обществената мрежа Facebook. " Тя, за жалост, не съумява да се оправи с разпространяването на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за дребни езици като българския. Европейският съюз поставя старания, с цел да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми съществено и АЕЖ приветства стъпките в тази посока ", написа организацията. Това, обаче, не оправдава метода на BIRD, се показва по-надолу:

Онлайн тормоз против чиновници на компании, които правят услуги за Facebook, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв метод се контролира наличието в тях. Те ще вършат това от съображения за сигурността на чиновниците си и на чиновниците на техни подизпълнители. Освен това не трябва да се не помни, че логаритмите играят все по-голяма роля в модерирането на наличието и огромна част от тези процеси се правят от програмен продукт, а не от хора. Често свалянето на наличие по простъпка е резултат от масирано докладване от страна на проведени групи, така наречен тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези произшествия по-малко значими, само че демонстрира, че обвиняването на случайни чиновници е извънредно голословно.

Към часа на публикуването на този текст постовете на BIRD все още са обществени.

*Тази информация афишира ръководителят на отдел " Обществени политики " за Централна и Източна Европа в Meta (компанията притежател на Facebook) Якоб Туровски в изявление за в. " Капитал " от септември т.г. Той не конкретизира дали чиновниците в България модерират наличие на български, нито показва кой тъкмо дава отговор за българското наличие.

 

Източник: Оффнюз
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР