Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция
Коментари Харесай

АЕЖ за мисирките на Борисов: Махленски език и обида

Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) излезе с позиция във връзка думите на премиера Бойко Борисов, с които той съпостави с мисирки журналистки, които му задаваха въпроси за решението на президента Румен Радев да смъкна доверието си от държавното управление.

Преди ден министър председателят стартира да разяснява изказването на президента, а по-късно се обърна към публицистите с думите: " И ето, вие тука, като някакви мисирки тичате, тръ-тръ-тръ ". Част от присъстващите незабавно реагираха и подчертаха, че не е редно министър председателят да приказва по този начин на представители на медиите. Малко по-късно се извини: " Извинявам се, това за мисирките беше прекомерно ", само че продължи да имитира скотски звуци.

От АЕЖ акцентират, че в полза на обществото е да има почтени и самостоятелни публицисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на ръководещите. Припомнят и за сходен случай от тази седмица във Англия, където обаче реакцията е била солидарна - политически кореспонденти бойкотираха брифинг на държавното управление, откакто екипът на премиера Борис Джонсън опита да забрани на някои медии да участват.

" Бихме желали и в България да виждаме толкоз безапелационен отговор всякога, когато правата на публицистите бъдат нарушавани, защото това съставлява и ограничение на конституционното право на обществото да бъде осведомено ", прибавят от асоциацията.

Mediapool разгласява цялостния текст на позицията на АЕЖ:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР