Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените
Коментари Харесай

АЕЖ е притеснена от идеите за наказателна отговорност за журналисти

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) е мощно обезпокоена от изразените хрумвания по време на съвещанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 година Това се показва в позиция на АЕЖ, изпратена до медиите.

Публикуваме мнението без редакторска интервенция:

Видно от стенограмата е, че националната представителка от “Продължаваме смяната " Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за публицисти поради техни изявления. Не става напълно ясно какво тъкмо има поради депутатката, дали клеветата и обидата, за които и в този момент може да се носи наказателна отговорност, би трябвало още веднъж да се трансфорат в закононарушения от общ темперамент и още веднъж да бъдат преследвани от прокуратурата, дали още веднъж би трябвало да се санкционират със затвор или пробация, или пък да се сътвори нов състав на закононарушение. 

Никой от останалите членове на комисията не се опълчва на концепцията, вместо това ръководителят Тошко Йорданов от “Има подобен народ ", декларира, че има концепция и ще я показа на съдружно равнище. В полемиката по какъв начин да се търси отговорност от създателите на изявления със заблуждаващо наличие се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който споделя, че казусът е, че на някои уеб сайтове не може да се открие нито притежателят, нито създателят и по тази причина няма по какъв начин да се търси отговорност, “иначе, несъмнено, всички сме за ". 

Тошко Йорданов дава отговор, че “този проблем може да бъде избегнат с една законодателна смяна, която доста внезапно ще дисциплинира и уеб страниците, и малките екрани " и дава обещание да показа тази смяна.

Асоциацията на европейските публицисти упорства народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да заявяват какви тъкмо са им концепциите за търсене на отговорност от публицисти и какъв тъкмо проблем се пробват да решат с предложенията си.

Възможност за търсене на лична отговорност от публицисти и сега съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би би трябвало да се усили потенциалът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави инспекции за благосъстоятелност.

Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да извършва отговорностите си по налагане на наказания на медии, които не извършват решенията на Комисията за журналистическа нравственос.

В същото време е належащо да се плануват гаранции, че публицисти няма да стават жертва на така наречен SLAPP каузи, които имат за цел да лимитират активността им. Важно е и в правосъдната промяна да се създадат промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и знание на правото на Европейски Съюз, и на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи. Очакваме от ръководещите и ясни правила, тъй че с европейско и друго обществено финансиране да не се купува медиен комфорт.

Очакваме също по този начин, че всяка концепция, засягаща, медийната среда ще бъде авансово обсъждана с специалистите от бранша и ще се взима поради постигнатото на европейско и на национално равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР