Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България започва кампания за

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България започва кампания за
Коментари Харесай

Журналистическа асоциация обяви дарителска кампания в полза на "Медиапул"

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) - България стартира акция за набиране на средства, с цел да може електронното издание Mediapool.bg да покрие разноските по от застрахователна компания " Лев Инс ".

Рекордният размер на желае влече със себе си големи правосъдни разходи, които са непостижими за бюджета на една относително дребна самостоятелна медия, показват от асоциацията и приканват всички, за които свободата на медиите е значима, да се включат с подаяние.

 " Лев инс " съди " Медиапул " за 1 млн. лв. за публикация по стенограма

" Значителната сума, която ответникът би трябвало да обезпечи, с цел да взе участие съответно по делото, евентуално е и една от задачите на застрахователната компания да предяви толкоз огромен иск. Става дума за десетки хиляди левове ", показват от АЕЖ.

По първични оценки, ще са нужни 40 000 лв. или 4% от размера на желае. АЕЖ ще преведе всички постъпили дарения на Mediapool. В случай че остане неизползвана сума, тя ще сложи началото на фонд за правна помощ за медии и публицисти, които са обект на SLAPP ( " каузи плесници " ), допълват от организацията.

 Главният редактор на Главният редактор на " Медиапул ": Няма никакви учредения за желае на " Лев инс "

" Една огромна компания или един олигарх може да си разреши да води такива каузи, без да отделя огромна част от ресурсите си. За един публицист или за дребна редакция обаче сходно дело може да се окаже сериозна тежест, да им попречи да правят нормалната си работа или напряко да я ликвидира ", разясняват още в апела от АЕЖ.

Организацията показва, че присъщото за тези каузи е, че те не целят отбраната на законен интерес.

" Целта не е ищецът да отбрани положителното си име или да бъде обезщетен за нанесена му вреда от непозволени дейности, а да се накара медия, публицист или деятел да замълчи. Подобни процеси имат вцепеняващ резултат върху цялата социална среда. Те блокират опцията за обществен спор по която и да е значима тематика, в случай че тя е неуместна за лица и компании с доста власт, пари и въздействие ", прибавят още от АЕЖ.

 Стефан Кръстев, Антикорупционен фонд: Стефан Кръстев, Антикорупционен фонд: " Делата плесници " са обръщение за всички публицисти

Искът беше заведен поради от 27 септември 2022 година, в който е представена публична стенограма от съвещание на Министерския съвет с изявление на министъра на финансите Росица Велкова.

Същото направиха и десетки публицисти и жители, които откликнаха на поканата и са писали до изпълнителния шеф на компанията Павел Димитров.

Даренията могат да бъдат направени в следната банкова сметка:
BG41RZBB91551011658021
KBC bank
Или в
Основание: Правна помощ за Mediapool

Таксата от 4% от цената на желае е регламентирана в Закона за държавните такси и се дефинира по цена за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК). По закон за молби, насрещни искови молби и молби на трети лица със независими права върху цената на желае таксата е 4% от цената на желае, само че не по-малко от 50 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР