Асоциацията на европейските журналисти – България започва кампания за набиране

...
Асоциацията на европейските журналисти – България започва кампания за набиране
Коментари Харесай

Кампания набира средства в помощ на Mediapool срещу Лев Инс

Асоциацията на европейските публицисти – България стартира акция за набиране на средства, с цел да може електронното издание Mediapool.bg да покрие разноските по правосъдния развой за 1 млн. лева, заведен против тях от застрахователна компания “Лев Инс ”.

Рекордният размер на желае влече със себе си големи правосъдни разходи, които са непостижими за бюджета на една относително дребна самостоятелна медия. Ето за какво АЕЖ приканва всички, за които свободата на медиите е значима, да се включат с подаяние.

Значителната сума, която ответникът би трябвало да обезпечи, с цел да взе участие съответно по делото, евентуално е и една от задачите на застрахователната компания да предяви толкоз огромен иск. Става дума за десетки хиляди левове.

По първични оценки, ще са нужни 40 000 лв. или 4% от размера на желае. АЕЖ ще преведе всички постъпили дарения на Mediapool. В случай че остане неизползвана сума, тя ще сложи началото на фонд за правна помощ за медии и публицисти, които са обект на SLAPP ( “дела плесници ”).

Характерното за тези каузи е, че те не целят отбраната на законен интерес. Целта не е ищецът да отбрани положителното си име или да бъде обезщетен за нанесена му вреда от непозволени дейности, а да се накара медия, публицист или деятел да замълчи. Подобни процеси имат вцепеняващ резултат върху цялата социална среда. Те блокират опцията за обществен спор по която и да е значима тематика, в случай че тя е неуместна за лица и компании с доста власт, пари и въздействие, разясняват от АЕЖ.

Припомняме, че искът е поради информативен материал на медията, в който е представена публична стенограма с изявление на министъра на финансите Росица Велкова.
Можете да дарите в следната банкова сметка

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Правна помощ за Mediapool
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР