Асоциацията на дунавските общини Дунав (АДО Дунав) изпълнява проект Валоризиране

...
Асоциацията на дунавските общини Дунав (АДО Дунав) изпълнява проект Валоризиране
Коментари Харесай

Реплика на римска лодка „Danuvina Alacris“ пристига в Свищов

Асоциацията на дунавските общини „ Дунав " (АДО „ Дунав " ) извършва план „ Валоризиране на културното завещание и поощряване на резистентен туризъм посредством възкръсване на общото завещание на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут " (Жив Дунавски лимес), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално съдействие „ Дунав " 2014-2020 година Останалите български сътрудници по плана са Национален туристически клъстер „ Българският справочник " и Центърът за интерпретиране на наследството.

В рамките на плана се провежда свързващ круиз на имитация на римска лодка вид лусория по река Дунав, който стартира в средата на месец юли от Инголщадт, Германия, и ще доближи до Сачидава, Румъния. Цел на круиза е свързване на Дунавския лимес и поддръжка за културно-историческия туризъм в района. Лусорията стартира своето 2 500-километрово премеждие на 16 юли тази година. Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, дружно с „ римските " си гребци, започва своето дълго странствуване към Черно море, заяви " Труд бг ".

По пътя си корабът пресече и продължава да пресича многочислени спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, а на 30 септември стигна и до крайбрежията на България. Единственият българин в това най-мащабно за 2022 година премеждие по лимеса на река Дунав е създателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. доктор Стоян Проданов, почетен ръководител на Съвет по туризъм - Свищов и началник на катедра „ Финанси и заем " при Стопанска академия „ Д. А. Ценов ".

На 8 октомври, в късните следобедни часове, се чака Danuvina Alacris да дойде на пристанището в Свищов, където всички искащи могат да станат част от интернационалния круиз #connectingcruise2022 като се потопят в атмосферата на Римските времена от близко.

Снимка: персонален списък проф.Проданов и АДО " Дунав "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР