Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и обществените медии

...
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и обществените медии
Коментари Харесай

Радиа и телевизии: Неприкосновеността на личния живот е основно правило

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и публичните медии Българска национална телевизия и БНР излязоха с позиция за професионализма в медиите. Повод за реакцията е обява в ПИК, която възмути както десетки публицисти и медии, по този начин и доста политици.

В позицията не се оповестяват имена на съответни уеб сайтове и дейности, само че се упорства за съблюдаване на етичните стандарти в публицистиката.

" Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и публичните медии - Българска национална телевизия и БНР надълбоко имат вяра в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата специалност. Тази отговорност и високите професионални стандарти дефинират решенията на медиите във връзка с наличието на стратегиите ни ", се споделя в позицията.

В нея се напомня и че медиите, членове на АБРО, Българска национална телевизия и БНР са приели и съблюдават Етичен кодекс, част от който са съществени правила като уважението към неприкосновеността на персоналния живот, придържането към положителния звук и благовъзпитание в изявленията.

" Ние не одобряваме каквито и да било персонални, политически или финансови тласъци, които могат да повлияят на нашата дарба да предоставяме на обществото точна информация. Ние имаме вяра, че взаимоотношенията сред медиите, както и сред медийните експерти, работещи в тях, би трябвало да се характеризират с взаимно почитание и почтена конкуренция, за опазване на престижа на специалността ", се показва в позицията.

" Високите професионални стандарти ни задължават да вършим разлика сред информация в публичен интерес и информация, която задоволява единствено любознание на създателя или обществото към персоналния живот на обществена персона. От публичен интерес може да бъде отбраната на здравето, сигурността, сигурността, информация, която е обвързвана с попречване и откриване на тежки закононарушения и корист с власт и която защищава обществото от заплахата да бъде съществено заблуждавано ", пишат публицистите.

В текста се показва и че етичните правила на специалността, които членовете на асоциацията съблюдават, са доказани и от трайната процедура на Европейския съд по правата на индивида за обезпечаване на баланс сред осведомителните свободи и неприкосновеността на персоналния живот.

" Медиите, членове на АБРО, Българска национална телевизия и БНР ценят доверието на обществото. Вярваме в грамотността и критичността на аудиторията да разпознае в работата на нашите екипи високите професионални стандарти и да ги отличи като благонадежден, меродавен и самостоятелен източник на информация. Убедени сме също, че да се ценят критичността и упорството в търсенето на точната информация, е симптом и на политическа просвета и просветеност. Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата специалност е белег за зрелостта на демокрацията в страната ", се показва в позицията.

Как реагираха от Асоциацията на европейските публицисти - България - четете тук.

Каква е позицията на " Дневник " и още десетки медии, публицисти и политически фигури - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР