Асоциацията на българските киносалони поиска оставката на културния министър Боил

...
Асоциацията на българските киносалони поиска оставката на културния министър Боил
Коментари Харесай

Поискаха оставката на Боил Банов заради затварянето на киносалоните

Асоциацията на българските киносалони изиска оставката на културния министър Боил Банов. В писмо, ориентирано до премиера Бойко Борисов самодейността на Боил Банов за ограничение на мероприятията в киносалоните, е избрана като " несъответстващо и изцяло безогледно ".
След предлагането на министъра на културатра и със заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев през вчерашния ден бяха анулирани всички културни събития " по отношение на записаните случаи на COVID-19 на територията на България ".
Днес шефът на ИА " Национален кино център " Жана Караиванова напомни с писмо до разпространителски компании и притежатели на киносалони и уредници на фестивали, че се " не разрешава достъпът и провеждането на всеобщи мероприятия, в това число културни, до второ разпореждане. "
Няколко часа по-късно бе анулиран София филм фест 2020, а Асоциацията на притежателите на киносалони изиска оставката на Министъра на културата.
Публикуваме без редакторска интервенция писмото на асоциацията:
Уважаеми господин Министър-председател,
Бихме желаеме да сведем до Вашето познание, за непрецизираното деяние, касаещо възбраната за визити на културни мероприятия в страна, в това число киносалони, инициирана от Министъра на опазването на здравето, по рекомендация на Националния действен щаб и персонално предложение на господин Боил Банов - Министър на културата.
На първо място желаеме да подчертаем, че на съвещанието на Министерски съвет на 08.03.2020 година ограниченията препоръчани непринудено от Министъра на културата господин Боил Банов бяха несъответстващи и изцяло недомислени. В редица страни, с десетки пъти повече потвърдено заболели от COVID-19 се ползват логаритми, които свързват директно броя на заболелите със възбрана за скупчване над избран брой хора на публични места - образец за това е Швейцария. В тази връзка беше свястно да се създаде явен логаритъм до колко хора могат да бъдат допускани и при какви ограничавания, да вземем за пример можеше да бъде наложително сред феновете да се оставя по една празна седалка или друга смислена и логическа оправдана мярка. В Швейцария да вземем за пример работи ограничаване за осъществяване на мероприятия над 1,000 души, което е съобразено с броя заболели от COVID-19, по упоменатия логаритъм.
Също по този начин от изявлението на Министър Банов излиза наяве, какъв брой е несъответстваща информацията, с която той разполага за броя на местата в кинозалите - за сведение ще отбележим, че кинозали с 400-500 броя места има единствено в град Варна (Фестивален и конгресен център) и в град София (Национален замък на културата). Масово кинозалите в настоящата киномрежа са с потенциал сред 50 и 200 места. Ако господин Банов се вълнуваше най-малко малко от положението на киномрежата, можеше да се осведоми, посредством подопечната си ИА " Национален кино център " за настоящата посещаемост в киносалоните. По ЗФИ всички киносалони два пъти седмично регистрират зрителската си посещаемост и е напълно видно, че тя е несравнимо по-малка от други места за всеобщо събиране на хора. Например, приблизително 340,000 души употребяват Софийското метро на ДЕН (по данни от 2018 година - не намерихме по настоящи уви), до момента в който всички киносалони в България имат 13,700 среднодневно фенове, разпределени в над 200 кинозали, в цялата страна. По-конкретно съпоставяне - 340,000 души разпределени в 52 " влакчета " против 13,700 в 200 кинозали... Изводите оставяме на вас. Ние можем да бъдем щастливи, че господин Банов не е министър на превоза, тъй като щеше да затвори и метрото, и летищата, и гарите.
Как по този начин Министъра на културата предложи да спре културния живот в цялата страна като това се случва на фона на мъчно оцеляващите кина, на фона на НАПЪЛНО АБДИКИРАЛАТА ДЪРЖАВА ОТ ЗАЩИТА НА АВТОРСКИТЕ ПРАВИ И РАЗВИЛНЯЛАТА В ТАЗИ ВРЪЗКА ПИРАТСТВО?!
Във връзка с горното, настояваме за ОСТАВКАТА на господин Банов, заради изцяло недомисленото и голословно предложение, без да се обмислят следствията и да се предложи правна рамка, която да не провокира апокалипсис в така и така мъчно оцеляващата киномрежа.
Тук е мястото да зададем и резонния въпрос - по какъв начин се стигна до извода, че кината и театрите са най-рисковите места?! Защо не се затворят всички места за всеобщо събиране на хора, които са надалеч по-рискови - търговски центрове, заведения за хранене, клубове, кафенета, публичен превоз?! В тази обекти концентрацията на хора е надалеч по-голяма и в случай че приказваме за изхранване на хора, рискът от заразяване с COVID-19 е надалеч по-голям от колкото седейки в киносалон!
На последващо място желаеме да подчертаем цялостната неизясненост, която породи Заповед № РД-01-117/08.03.2020 на Министъра на опазването на здравето. В нея НЕ съдебна експертиза ЦИТИРА ЯСНО и тъкмо " прекъсване на употребата " или " затваряне " на киносалоните, а е написано, да се " преустановят визитите на културни мероприятия, в това число кина ", което действително звучи повече като предписание хората да не посещават такива мероприятия, от едвам е правно съображение за операторите да затворят кината. Реално ние изпадаме в обстановка на несъблюдение на договорни отговорности към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите чиновници, без съществуването на документ за ФОРСМАЖОРНИ условия. Така вредата на киносалоните става извънредно по-голяма. Ще посочим също, че във всички градове осъществяването на цитираната заповед се прави по неразбираем метод - вършат се наставления от Министерство на вътрешните работи, на което не е предоставено осъществяване на цитираната заповед. А при питане от наша страна към Регионалните здравни инспекции " какво да вършим " получаваме " повдигане на плещи " и липса на всевъзможен документ. За да се избегне подозрение - ние не оспорваме нуждата от превантивната мярка, само че считаме, че тя би трябвало да бъде съобразена по мащаб, метод на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която тя се ползва.
По наша информация, в Закона за здравето, член 19, алинея 2, т.7 дава пълномощия при осъществяване на здравен надзор, държавните инспектори да стопират обекти с публично значение, което е изцяло задоволително съображение за нас, да не бъдем третирани като НЕРЕДОВНИ КОНТРАГЕНТИ, а действително да получим документ, доказващ форсмажорността на обстановката с COVID-19. Или пък да бъде приложено друго правно съображение.
Разчитаме на вашата своевременна интервенция за разрешаване на актуалната обстановка.
С почитание,
Божидар Илиев
Председател на управителния съвет
" Асоциация на българските киносалони " Сдружение
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР