Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба

...
Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба
Коментари Харесай

Франция с нови забрани за религиозно облекло в училище

Асоциация за отбрана на правата на мюсюлманите към този момент внесе тъжба в Държавния съвет – висшия административен съд на страната

Макар френският закон да планува строго разделяне сред страната и религията, страната стартира да стяга ограниченията против носенето на обичайно мюсюлманско облекло в учебно заведение. Франция наложи рестрикции на носенето на абая от девойките и камис от момчетата в държавните учебни заведения. Абаята е дълго було, обичайно носено от някои мюсюлманки, прецизира Българска телеграфна агенция.

Забраната беше предшествана от оживени диспути във Франция за това дали абаята е набожен знак или нормално облекло.

„ Религиозните знаци нямат място в учебно заведение “, сподели френският президент Еманюел Макрон предходната седмица. Той добави, че шефовете на учебно заведение не би трябвало да бъдат поставяни в мъчно състояние, като им се постанова да вземат решение сами.

Мярката, оповестена при започване на образователната година, беше разпоредена от министъра на образованието Габриел Атал. Тя се основава на отдавнашната възбрана на забележими религиозни знаци в учебните заведения във Франция в границите на напъните за поощряване на секуларизма. Атал съобщи, че нарушаванията на светските правила са се нараснали през последните месеци, постоянно свързани с носенето на абая.

Асоциация за отбрана на правата на мюсюлманите към този момент внесе тъжба в Държавния съвет – висшия административен съд на страната.

Публичното демонстриране на знаци, възприемани като религиозни, неведнъж провокира разногласия в обществото, изключително когато става въпрос за исляма.

През 1994 година беше признат закон, с който в учебните заведения бяха разрешени единствено дискретни религиозни знаци. Десет години по-късно носенето на забрадки беше изцяло неразрешено в учебните заведения, дружно с кипата (еврейска мъжка шапка) и огромните кръстове. През 2010 година беше наложена възбрана за цялостното забулване на лицето на публични места.

Смята се, че сред 3,5 и 6 милиона от общо 67 млн. поданици на Франция са мюсюлмани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР