Асоциация на парковете в България подаде сигнали до община Царево,

...
Асоциация на парковете в България подаде сигнали до община Царево,
Коментари Харесай

Пореден сигнал за незаконна постройка в Синеморец

Асоциация на парковете в България подаде сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас по отношение на следващата противозаконна сграда, изникнала в рамките на Природен парк Странджа, местността " Поляните " в с. Синеморец. Това се споделя в известие на асоциацията. Ето още какво написа в него:
" Според разбора, изработен от природозащитната организация, почналият градеж е противозаконен, защото опонира на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Строежът нарушава ЗУЧК, тъй като се организира отвън позволения интервал за строителство в Синеморец, избран със заповед на кмета на община Царево от 14.04.2020 година
В препис-извлечение от съвещание на общинския съвет от 28.05.2020 г. става ясно, че по отношение на изключителната обстановка с Коронавирус 19 срокът за строителство се удължава до 15.06.2020 година Такова изменение (§ 42 от ЗИД за Закона за здравето) в действителност е признато, само че то важи само за курорти от национално значение, какъвто Синеморец не е! Бъдещата постройка надвишава рестриктивните мерки за параметрите в " Зона А ", избрани в закона. В региона, в която се строи, има възбрана за строителство и заради липса на настоящ Общ организационен проект на община Царево - новият Общ организационен проект е върнат за преправка, а предходният е спрян със заповеди на Министерството на околната среда и водите и на Министерство на районното развиване и благоустройство. Това е следващият опит да се заобиколи закона и да се позволи строителство посредством издаване на обстоен организационен проект (ПУП) за съответния парцел, без да се съблюдава плануваното в териториално-устройствения проект (ТУП) на община Царево от 1998 година, който е в действие към днешна дата. 
От друга страна, постройката е в нарушаване и на Закона за биологичното многообразие, защото парцелът попада в две предпазени зони по Натура 2000, а в решението на РИОСВ е посочено, че се поврежда предпочитано естествено местообитание, което не е възможно за вила, къща или хотел. Макар че решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда съгласува строителството, в него също се дефинира възбрана за осъществяване на строителни действия в гнездовия сезон на птиците от март до август. В допълнение, се погазва и заповедта за оповестяване на естествен парк Странджа, съгласно която не се разрешава застрояване на земеделските парцели в рамките на парка. От Асоциацията на парковете в България упорстват за незабавна реакция и инспекция на случая от институциите и преустановяване осъществяването на всевъзможни строителни действия в региона на Синеморец в интервала март – октомври месец.
Междувременно, в Бургас ще се организира цивилен митинг по отношение на продължаващото застрояване на Българското Черноморие. Протестът е под надпис „ МореБЕЗбетон! Срещу градежа на Алепу и За Черноморие БЕЗ бетон “ и ще се състои на 12 юни, от 18:45 часа в Бургас, пред постройката на Регионалната дирекция за народен строителен надзор, която съгласно жителите е директно виновна както за градежа на Алепу, по този начин и за множеството останали бетонни градежи по Черноморието. Инициативата е подкрепена и от Коалиция " За да остане природа в България ", Сдружение " Да запазим Корал " и Гражданска група " Бетономорие ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР