Асоциация на индустриалния капитал в България изпрати днес "коледно писмо"

...
Асоциация на индустриалния капитал в България изпрати днес "коледно писмо"
Коментари Харесай

АИКБ с коледно писмо до кабинета

Асоциация на индустриалния капитал в България изпрати през днешния ден "коледно писмо " до кабинета, с което изиска 150 млн. лева от бюджета за поддръжка на закрепените разноски на предприятията с огромен спад на приходите, породен от COVID-19.

Публикуваме текста на писмото без редакторска интервенция:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Високо ценим подхванатите ограничения от страна на българското държавно управление за подкрепяне на българската стопанска система в изискванията на задълбочаващата се рецесия.

Считаме, че мярката 60 на 40 плюс 290 лева за всяко работно място в областта на превоза и туризма е работеща и дава въпреки и частична опция за намаляване на натиска върху гражданската авиация, превоза и туризма като цяло. Но големият спад на приходите в гражданското въздухоплаване по отношение на 2019 година доближава до 80-85%. В същото време непрекъснатите разноски, които са характерни за авиационния отрасъл, се резервират, а експлоатационните разноски при осъществяването на полети даже се усилват, с цел да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на авиационната техника и високата подготовка на личния състав изискват непрекъснати финансови инвестиции, а запасите, употребявани до момента от самолетните компании и сектора, на практика са изчерпани. Ситуацията, в която са самолетните компании, е сходна с тази на компаниите, чиято активност е затворена. Това е по този начин, тъй като пасажерите по постоянни линии са на сериозния най-малко, а пътнически чартъри съвсем няма. В сходна обстановка са и комерсиалните обекти, тясно свързани с туризма, а и хотелите. Следователно е неотложно ограниченията, прилагани за затворените с акт на държавен орган действия, да се ползват и за авиосектора и другите най-силно потърпевши бизнеси,. Затова е извънредно неотложно дейностите със спад, преизпълнен избран размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019-та година, да се подкрепят за отчасти възнаграждение на непокритите закрепени разноски. Спадът на приходите от продажби съгласно нас е доста по-обективен аршин от това дали активност на дружество е прекратена с акт на държавен орган, защото същото дружество може да прави и други действия, които не са спрени и посредством тях да има по-малък и даже никакъв спад на приходите.

Европейската комисия с промените на Временната рамка за ограниченията за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 от 13.10.2020 година разреши такава държавна помощ/финансов принос към непокритите закрепени разноски до 90 за микро и дребни, респективно до 70 на 100 за междинни и огромни предприятия при спад на продажбите с минимум 30 на 100. Ние предлагаме с 1/3 или дори с 1/2 по-голям спад като допустимост поради по-голямата резистентност на рецесии на българския бизнес.

Предлагаме поддръжката да е за последното тримесечие на 2020 година (втората вълна) с финансов запас в размер на 150 млн. лв., заделен от бюджета в границите на планувания недостиг с последната актуализация на бюджета. Такава сума, дружно с пренасочените от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по мярка, съотнесен към Брутният вътрешен продукт, страната ни до положителните европейски практики. В същото време считаме, че такава сума е изцяло по опциите на бюджета поради неговата балансираност до преди няколко дни и планувания 5-милиарден недостиг за след няколко дни.

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ

КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР