Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете леко повишение

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете леко повишение
Коментари Харесай

АИКБ: Българската икономика изсветлява“ спрямо година по-рано, но малко

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) регистрира леко покачване на композитния показател " Икономика на ярко ", посредством който мери светлата част на българската стопанска система. За 2022 година той е 78,58 пункта, по отношение на 78.40 през 2021 година, оповестиха на конференция от работодателската организация.

Това е най-високата стойност на показателя от началото на измерването му през 2010 година Въпреки това, делът на сивата стопанска система в страната ни остава релативно висок на фона на междинните равнища в Европейски Съюз.

Една от главните аргументи, довела до " изсветляването ", е напредналото и на практика приключило възобновяване от пандемичната рецесия, както и съответни ограничения на държавното управление за противопоставяне на отрицателни фактори, влошаващи конкурентоспособността на българските предприятия и бизнес средата като цяло. Основните от тези ограничения са: мярката 60/40, както и обезщетенията на небитовите консуматори на цените на електрическата сила.

Сред отрицателните фактори , които попречват по-голям растеж на показателя, АИКБ отбелязва: войната в Украйна, произлезлия от нея растеж на цената на енергоносителите и на нарушените вериги на доставки и продажби, инфлацията и продължаващото административно нарастване на минималната работна заплата.

За разлика от композитния показател " Икономика на ярко " под- показателят " Заетост на ярко " , който мери трудовия пазар, регистрира спад с 0,39 пункта по отношение на миналата година. Стойността му за 2022 година е 81,69. Въпреки това, цената на показателя е по-висока от предкризисната 2019 година, когато е била 78,89 пункта.

Под-индексът е фокусиран единствено върху трудовите връзки и заостря вниманието върху трудовия пазар, където проблемите засягат голям брой субекти (работодатели и работници/служители) и с най-дългосрочното си влияние нанасят обилни вреди на обществените системи на България.

" Сивата стопанска система е като демографската рецесия - няма едно " хапче ", което да я излекува. Необходима е сложна стратегия и неотслабващи старания за по-лесно установяване и заплащане на налози и по-ефективно консумиране на събрания обществен запас. Необходимо е и понижаване на административните тежести за изрядния бизнес и навреме санкциониране на неизрядните към фиска ", разяснява ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.

За АИКБ данните от извършените проучвания ясно демонстрират областите, в които трябват повече старания за противопоставяне на сивата стопанска система. Тези области, съгласно представителите на бизнеса, са на първо място свързани с: нуждата от ограничение на работата с публични контракти, само че с нереален размер на възнагражденията, така наречен " заплата в плик " ; възстановяване на прозрачността и гарантирането на действителна конкуренция при провеждането на публичните поръчки; разрешителните и лицензионните режими.

Според служащите и чиновниците, най-проблемните области остават: издаването на касови бележки при продажбите на услуги и работата с публични контракти, само че с импровизирано " възнаграждение в плик ".

Асоциацията на индустриалния капитал в България пресмята и разгласява композитния показател " Икономика на ярко " от 2010 година и за целия интервал до 2021 година, този показател демонстрира устойчива наклонност към повишаване - като се изключи спешните 2014 година и 2020 година Основна цел на показателя е да следи динамичността на изменение на сивата стопанска система в България, за да се опознаят другите й проявления и да се подтикват политиките за нейното ограничение.
 Новата икономическа прогноза на Европейска комисия за България сочи закъснение растежа на Брутният вътрешен продукт
Новата икономическа прогноза на Европейска комисия за България сочи закъснение растежа на Брутният вътрешен продукт

Това се чака за тази и идната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР