Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска предвидима и

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска предвидима и
Коментари Харесай

АИКБ: Искаме предвидима и съобразена със световните тенденции среда за електронна търговия

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) желае предвидима и съобразена със международните трендове среда за електронна търговия. Единствено по този начин българските компании ще бъдат конкурентни.

Това стана ясно по време на извършената от Национална агенция за приходите кръгла маса на тематика „ Електронната търговия в България – вероятности и благоприятни условия. Фискални и потребителски аспекти “.

„ За нас е значимо да се даде опция за онлайн, софтуерна фискализация посредством непосредствено послание на комерсиалния програмен продукт към сървъри на Национална агенция за приходите или на доверени самостоятелни медиатори.

Тази различна форма на фискализация би трябвало да се дефинира по този начин, че да е налична за всички компании, извършващи електронна търговия, в това число и тези, които правят и индустриална активност или физическа търговия “, съобщи Паско Пасков, специалист в АИКБ, член на работната група по софтуерна фискализация към Национална агенция за приходите и шеф на „ Степ-Софт Алианс “ ЕООД.

„ Електронната търговия става главен търговски канал за все по-голяма част от компаниите, и всевъзможни регулации за нея би трябвало да слагат българския бизнес в конкурентно преимущество, а не в неизгодна позиция”, счита още Пасков.

Според АИКБ все по-голям дял от комерсиалния оборот на бизнеса минава през електронна търговия и е належащо Национална агенция за приходите да работи за възстановяване на средата, като се даде опция на българския бизнес да бъде конкурентен.

Решението считат, че се състои в създаване на предвидима и съобразена с последните трендове в търговията среда, която дава опция за потребление на електронни пари, криптовалути и други платежни средства, които последователно изместват парите в брой.

По думите на Паско Пасков всичко това би трябвало да се случи в режим на бистрота и разговор, с цел да се избегнат „ неприятните практики и изгубено време в последните две години, които се случиха с измененията в Наредба Н-18”. Ако страната ни не успее да сътвори добра среда от АИКБ чакат част от комерсиалния оборот на компаниите да премине към прилагане на задгранични платформи като Amazon и Alibaba.

Това от своя страна ще докара до извънредно огромни компликации при следене на оборотите и надлежно доста ниски равнища на данъчна събираемост.

По време на кръглата маса Национална агенция за приходите взе решение за продължение на работата на работната група за софтуерна фискализация. Изпълнителният шеф на приходната организация даде мандат за сформиране на групата и пускане на работа по дефиниране на режим за фискализация за онлайн търговията.

Групата би трябвало да даде предложение до края на януари 2021 година за насоки за измененията, тъй че да се облекчи работата на онлайн търговците, без да се усилва риска за фиска.

Софтуерната фискализация съставлява продан на електронни фискални документи по сигурен канал към Националната организация по приходите и подсигурява, че клиентът ще получи квитанция по имейл за своята покупка, едвам откакто Национална агенция за приходите са получили и удостоверили нейната фискализация.
Сред тематиките, които бяха разисквани на извършеното онлайн събитие, бяха още трендовете и проблемите, които Национална агенция за приходите срещат при събираемостта в търговията по електронен път.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР