Асоциация Малага - България 2010, основател на първо българско неделно

...
Асоциация Малага - България 2010, основател на първо българско неделно
Коментари Харесай

Първи паметник на Кирил и Методий ще бъде изграден в Малага

Асоциация " Малага - България 2010 ", създател на първо българско неделно учебно заведение " Родина " гр. Малага, получи дефинитивно позволение от община Малага за създаване на монумент на Светите братя Кирил и Методий. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен пиедестал, следва да бъде повдигнат в " Дистрито 6 " наоколо до общинския център за осъществяване на културни действия " Рафаел Гонзалес Луна “, където всяка събота учебно заведение " Родина “ организира образование на български деца от подготвителна група до 12 клас, оповестиха от Асоциацията. 

Идеята за монумент на солунските братя поражда във връзка 1160 години от окончателното основаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от оповестяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост сред Изтока и Запада, с извънреден принос както за културното израстване на Стария континент, по този начин и за образованието на доста генерации европейци. Славянобългарският език се трансформира в формален освен в България, само че и за останалите православни славянски нации – над 200 милиона в Европа, които пишат на тази писменост.

Инициативата на учебно заведение " Родина “ цели да се сътвори едно непреходно обръщение за това, че произходът на българският език не разделя, а сплотява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: " Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднообразно въздух? “.

Очакваната стойност на плана е към шест хиляди евро. Асоциация " Малага - България 2010 “ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа: IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978, SWIFT/BIC UCJAES2M, адресат: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.

Крайна дата за предстоящите приходи е 31 декември 2023г. В случай, че бъдат събрани повече от нужните средства, те ще бъдат пренасочени за бъдещи културни планове на асоциацията. Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в интервала на идното издание на културния фестивал " Български дни в Малага ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР