Асоциация Детско сърце и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха

...
Асоциация Детско сърце и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха
Коментари Харесай

Стартира кампания за внезапната сърдечна смърт

Асоциация " Детско сърце " и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха на 3 ноември акцията " За всеки един удар на сърцето " за профилактика на неочакваната сърдечна гибел (ВСС).

През месец ноември от асоциацията ще провеждат поредност от арт ателиета и полемики с пациенти. Те ще се проведат на 11.11.2018 година (неделя) от 11.00 до 13.00 часа и на 17.11.2018 година (събота) от 11.00 до 13.00 часа в центъра за психо-социална и здравна помощ на Асоциация " Детско сърце " на адрес: София, ул. " Яков Крайков ", № 3.

Внезапната сърдечна гибел съставлява непредвидена гибел, в границите на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в видимо положително здраве. Рисковите фактори за Висш съдебен съвет са прекаран инфаркт, сърдечна непълнота, болести на сърдечния мускул, вродени болести на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Точно тези хора би трябвало да доплащат от 2500 до 5000 лв. за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които избавят живота им при настъпване на тежка аритмия. Това обясниха доктор Васил Трайков и доцент доктор Васил Велчев от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

За поредна година Здравната каса отхвърли да заплаща изцяло имплантируемите кардиовертер дефибрилатори или най-малко да усили % на реимбурсацията им.

" За нас, лекарите, е унизително да приказваме с пациентите за пари. А сме длъжни да кажем на рисковите пациенти, че без имплантирането на това устройство може да умрат при всяка по-тежка аритмия. Тези хора доплащат към 5 000 лева за кардиовертер дефибрилатора. Някои продават парцели, други взимат заеми, а трети се отхвърлят и в последна сметка умират. Проблемът е също, че батерията на устройството може да издържи най-много 7 години и по-късно би трябвало да се размени. Тя също е доста скъпа. Случва се по този начин, че пациентът таман е изплатил заема за своя дефибрилатор и взема нов заем за батерия ", разяснява доктор Трайков.

Както споделят от Асоциация " Детско сърце " имплантируемите кардио дефибрилатори са потвърдили с времето, че са единственото и в действителност дейно средство за попречване на неочакваната сърдечна гибел. Доказателство за това е и 23-годишната Поля Шумкова, която е първото дете в България с вграден кардиовертер дефибрилатор.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 милион население, средноевропейското равнище е 300 - 400 дефибрилатора на 1 милион, а в България са единствено 10 на 1 милион души, споделят с оскърбление от Асоциация " Детско сърце " и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР