Асоциации на заведенията и туристическия бранш организират днес национален протест ...

Асоциации на заведенията и туристическия бранш организират днес национален протест

Протести срещу зеления сертификат в цялата страна

Асоциации на заведенията и туристическия отрасъл провеждат през днешния ден народен митинг под мотото: " Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! " .Протестът е против здравните ограничения на служебното държавно управление , които съгласно представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за използване на зелените документи е дискриминационни и, с изключение на , че не взема решение казусите на здравната рецесия , задълбочава икономическата, заяви БНР.

В София демонстрацията ще стартира в 15 часа на Орлов мост.

В Пловдив митингът на притежатели и на работещи в заведения ще блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна.

Протестно шествие против изискването за зелен документ се чака и в Бургас от 17,30 ч. Късно през вчерашния ден близо 80 души се включиха в шествието в града.

В Плевен протестното шествие е планувано за 15 часа от площад " Стефан Стамболов " до постройката на регионалната управа .

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души личен състав . Той е регионален координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен.

" Ние кардинално не сме срещу зеления документ . Ние сме срещу метода , по който го въведоха - при 20% имунизирани да въведеш зелен документ значи , че убиваш стопанската система . Ние желаеме хората с антитела да получат зелен документ , по този начин както е в Австрия да вземем за пример , желаеме антигенните проби да станат в действителност безвъзмездни , и най- същественото - желаеме , в случай че ще го въвеждаме този документ , той да важи за всички " , сподели Георгиев.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от противоепидемичните ограничения е проведен пред постройката на районната здравна ревизия от 15 часа.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите и на засегнатите от зеления документ бизнеси ще блокира движението от 15 до 18 часа от паметника " Майка България " до кръговото кръстовище до регионалната болница.

В Ловеч за втори следващ ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите провежда митинг пред постройката на регионалната управа . Очаква се в митинга , който стартира в 15 ч., да се включат пълномощници на други наранени сектори и жители .

Протести против изискването за зелен документ са планувани още в Сливен и Ямбол.

Ричард Алибегов, ръководител на Алианса на туристическата промишленост в България, съобщи :

" В София - 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече всеобщо сътрудници ще затварят, освобождават се чиновници . В София единствено в първите 3 дни единствено в нашата асоциация има 1300 молби за овакантяване от чиновници . Работа няма безусловно никаква, хората са доста тормозени . Експериментът, който нашата страна прави с стопанската система , се оказва, несъмнено , несполучлив . В чужбина въведоха документа при 60% имунизация . Не одобриха и предложенията на бизнеса, което щеше да избави поне стопанската система - да се одобряват антитела и тестванията да бъдат безвъзмездни , които Европа по този начин или другояче заплаща , тъй като в цяла Европа тези първи проби са безвъзмездни , поети от Европейски съюз " .

Организациите в туризма ще изразят недоволството си още във Варна и Търговище.

От Асоциацията на ритейл центровете няма да вземат участие в националния митинг против въвеждането на зеления документ . Днес те ще се срещнат с пълномощници на здравното министерство, с цел да уточнят казуси по отношение на отговорността при открити извършители без зелени документи в комерсиалните центрове. Това заяви в излъчването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Манол Гойгаджиев - ръководител на Асоциацията на ритейл центровете.

Източник: dir.bg