Aсистирано шофиране с Travel Assist се използва за първи път

...
Aсистирано шофиране с Travel Assist се използва за първи път
Коментари Харесай

Arteon и технологиите

Aсистирано шофиране с Travel Assist се употребява за първи път при новите Arteon и Arteon Shooting Brake на Volkswagen. Отговорността за контрола върху транспортното средство от самото начало се носи от лидера, само че системата Travel Assist е в положение доста да го облекчи, поемайки грижата за ръководството, прекъсването и ускорението на Arteon при скорост на придвижване сред 0 км/ч и 210 км/ч.

За осъществяването на тази комплицирана задача, Travel Assist стъпва на основата на сложни системи като адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) за надзор на скоростта и дистанцията, на системата за поддържане на лентата за придвижване Lane Assist за надзор на ръководството, както и на системата за отбрана от насрещен конфликт Front Assist с функционалности за различаване на пешеходци РМ (Pedestrian Monitoring) и за самостоятелно спешно прекъсване АЕВ (Autonomous Emergency Braking).

Водачът задейства системата посредством натискане на обособен Travel Assist бутон на новия мултифункционален волан и следва да държи ръцете си непрекъснато на кормилото и при включена асистираща система Travel Assist - електрониката на Arteon и Arteon Shooting Brake следи и открива това чрез нови, чувствителни на досег панели на повърхността на кормилото, които подсигуряват доста по-надеждно отчитане при дълги, прави и равни сектори от пътя от употребяваното в предходния модел решение с отчитане на основата на ъгъла на завиване.

В състава на Travel Assist са включени също асистиращи функционалности, които улесняват лидера при придвижване в пътни сектори със тапи и строителни работи (Traffic Jam Assist и Roadwork Lane Assist). При придвижване със скорост до 60 км/ч, тези функционалности основават доста облекчение с автоматизираното прекъсване, потегляне и поддържане на Arteon в центъра на пътната лента. Разбира се, лидерът и в тези случаи би трябвало да държи най-малко една от ръцете си на кормилото. Версиите на Arteon и Arteon Shooting Brake, чието общоприетоо съоръжение включва системите ACC и Lane Assist, са оборудвани и с функционалностите Traffic Jam Assist и Roadwork Lane Assist.

Системата за отбрана от удар начело Front Assist също се отличава с по-ефективна и прецизна работа. Стандартната функционалност за автоматизирано спешно прекъсване AEB (Autonomous Emergency Braking) на Front Assist също е усъвършенствана и изведена на ново равнище и към този момент се отличава с разширени благоприятни условия. АЕВ към този момент реагира доста по по-внимателно и точно при пешеходци, пресичащи платното в комплицирани обстановки на пътя.

Асистиращата система Side Assist реагира по-рано. Действието на системата за поддръжка на лидера при промяна на лентите за придвижване Side Assist също е усъвършенствано. Системата предизвестява индивида зад кормилото за съществуването на коли наоколо настрана и зад Arteon при маневри за промяна на лентата и към този момент се включва автоматизирано при постигане на скорост от 10 км/ч (30 км/ч досега). Наред с това, бързо приближаващите в прилежащата лента коли към този момент се разпознават по-бързо и тъкмо.

Асистиращата система Lane Assist е още по-прецизна. Благодарение на внедряването на ново потомство видеокамери, последната версия на системата за поддържане на лентата за придвижване към този момент е в положение още по-точно да разпознава пътната лента и нейните граници под формата на затревени банкети и по този метод да подсигурява оптимално прецизното водене на Arteon в неговата лента.

Още по-точна функционалност Dynamic Road Sign Display. Инженерите на Volkswagen са оптимизирали и работата на динамичната система за различаване на пътните знация DRSD (Dynamic Road Sign Display). Точността й също е нараснала с потребление на нова видеокамера, която дава опция за различаване на табелите за границите на обитаемоте места, както и на знаците „ стоп” и „ неразрешено влизането”. Системата към този момент употребява и онлайн информация. Водачът може да конфигурира и характерни ограничавания на скоростта при пътешестване с ремарке или каравана.

Асистираща система Rear View с функционалност Cornerview. Видеокамерата за следене на маневрите на заден ход Rear View също е усъвършенствана и в този момент наред с останалото, към този момент предлага и спомагателна функционалност Corner View (която уголемява ъгъла на картината на инфотейнмънт системата от 90 градуса до широкоъгълна с обсег 170 градуса) и специфична функционалност при изтегляне на прикачен товар (показва теглича в аспект от горната страна за по-лесни маневри за закачането на ремаркето).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР