Ашваганда е аюрведична билка, тя може да бъде вълшебна отвара

...
Ашваганда е аюрведична билка, тя може да бъде вълшебна отвара
Коментари Харесай

Ашваганда – Чудотворната аюрведична билка

Ашваганда е аюрведична билка, тя може да бъде вълшебна запарка за всичките ви проблеми със загубата на тегло.

Това е вечнозелен шубрак, който пораства в Близкия изток, Индия и елементи от Африка.

Употребява се от антични времена в обичайна медицина. В продължение на стотици години корените и оранжево-червените плодове са употребявани за облекчение на напрежението, повишение на енергийните равнища, възстановяване на концентрацията и изцяло възстановяване на здравето.

„ Ashwagandha “ е санскрит за „ миризма на кон “, което се отнася както за аромата на билката, по този начин и за нейната евентуална дарба да усилва силата.

Какво е Ашваганда?

Важна билка в аюрведичната медицина, произхождаща от Индия, Близкия изток и някои елементи на Африка. Известен е още като индийски женшен или зимна череша.

Това е лечебна билка, употребена освен в Аюрведа и хомеопатията, само че и в африканската медицина, Унани медицината и Сидха медицината.

Ашваганда е известна с лекуването на безчет здравословни проблеми като тревога и стрес, меланхолия, артрит, бодърствуване, отмалялост, невродегенеративни разстройства и други

Напоследък има доста проучвания, показващи успеваемостта на Ashwagandha при загуба на тегло.

Ашваганда – изгоди за здравето

Различни изследвания сочат, че това растение може да бъде потребно при редица положения.

1. Здраве на сърцето

Хората употребяват растението, с цел да подобрят здравето на сърцето си, в това число:

  • попречване на сърдечни болести
  • намаление на високото кръвно налягане
  • облекчение на болката в гърдите
  • намаление на високия холестерол

Въпреки това, няма доста изследвания в поддръжка на тези изгоди.

Проучване от 2015 година допуска, че екстрактът от корена на растението може да усъвършенства кардиореспираторната устойчивост на човек, а това може да усъвършенства здравето на сърцето.

1. Стрес и тревога

Ашваганда е може би най-известна със способността си да понижава напрежението. Класифициран е като адаптоген, вещество, което оказва помощ на тялото да се оправи със напрежението.

Изглежда, че оказва помощ за управление на посредниците на напрежението, в това число протеини на топлинен потрес (Hsp70), кортизол и задействана от стрес c-Jun N-терминална протеин киназа (JNK-1).

Нещо повече, участниците, които са приемали добавките с ашваганда, са имали обилни усъвършенствания в качеството на съня спрямо плацебо групата.

Ашваганда може да има успокоителен резултат и върху тревогата. Проучване допуска, че билката има съпоставим резултат за понижаване на тревогата с някои медикаменти, което допуска, че тази билка може да бъде също толкоз ефикасна, колкото лекарство.

Съществуват и други две изследвания [1][2], които демонстрират, че приемането на растението, понижава равнищата на стрес.

2. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е положение, което понижава синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони на щитовидната жлеза въздействат непосредствено на нашия BMR (базален метаболизъм).

Проучванията демонстрират, че прибавянето на 600 mg ашваганда дневно за такива пациенти в продължение на осем седмици усъвършенства кръвните равнища на хормоните на щитовидната жлеза и даже взема решение казуса с наддаването на тегло.

3. Рак

Преглед от 2011 година разказва няколко изследвания, които откриват, че ашваганда може да спре клетъчния напредък при някои типове рак.

4. Може да помогне за повишение на тестостерона и увеличение на плодовитостта при мъжете

Добавките ашваганда са посочили в някои изследвания, че благоприятстват мъжката плодовитост и покачват равнищата на тестостерон.

В едно изследване 43 мъже с наднормено тегло на възраст 40-70 години, които са имали лека отмалялост, са приемали таблетки, съдържащи дестилат от ашваганда или плацебо всеки ден в продължение на 8 седмици.

Лечението с ашваганда се свързва с 18% по-голямо нарастване на DHEA-S, сексуален хормон, участващ в производството на тестостерон. Участниците, които са приемали билката, също са имали 14,7% по-голямо нарастване на тестостерона от тези, които са приемали плацебо.

Освен това, обзор на четири изследвания откри, че лекуването с ашваганда доста покачва концентрацията на сперматозоиди, размера на спермата и подвижността на сперматозоидите при мъже с невисок брой сперматозоиди.

Също по този начин покачва концентрацията и подвижността на сперматозоидите при мъже с естествен брой сперматозоиди.

5. Може да понижи възпалението

Ashwagandha съдържа съединения, в това число WA, които могат да оказват помощ за понижаване на възпалението в тялото.

Проучванията при животни демонстрират, че WA може също да помогне за понижаване на равнищата на възпалителни протеини като интерлевкин-10 (IL-10).

В едно изследване от 2008 година възрастни, изпитващи стрес, са приемали дестилат от ашваганда в продължение на 60 дни. В резултат на това те са имали доста понижаване на С-реактивния протеин – инфекциозен маркер – спрямо тези, които са приемали плацебо.

6. Може да понижи признаците на някои психологични болести

Някои доказателства сочат, че ашваганда може да помогне за понижаване на признаците на други психологични болести, в това число меланхолия, при избрани популации.

В едно изследване учените са изследвали резултатите на ашваганда при 66 души с шизофрения, които са изпитвали меланхолия и тревога.

Те разкрили, че участниците, които са приемали 1000 мг дестилат от ашваганда на ден в продължение на 12 седмици, са имали по-голямо понижаване на депресията и тревогата, в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Можем ли да използваме ашваганда за намаляване?

Да, екстрактите от ашваганда са ефикасни за намаляване. Известно е, че тази билка е цялостна с антиоксиданти, които подкрепят процеса на намаляване.

Също по този начин укрепва имунната система и оказва помощ за пренасочване на силата през целия развой на изгаряне на мазнини/отслабване.

Ето някои от забележителните изгоди на Ашваганда за намаляване, най-ефективните способи, които ви оказва помощ да отслабнете.

7. Укрепване на имунитета на организма, което спомага за отслабването

Имунитетът на тялото корелира с тежестта на инфекцията.

Но по какъв начин имунитетът на тялото ви въздейства върху процеса на намаляване?

Ако имате невисок имунитет, употребявате доста количество от силата на тялото си, с цел да се предпазите от зараза. Не остава доста сила за ускорение на процеса на изгаряне на мазнини.

Ашваганда укрепва имунитета на организма и оказва помощ за пренасочване на силата на тялото назад посредством процеса на намаляване.

8. Подобрява метаболизма на организма, което форсира процеса на намаляване

Ашваганда е богата на антиоксиданти, които играят основна роля за понижаване на възпалението и задействане на метаболизма на тялото.

Това кара тялото да изгаря мазнините и да отслабва.

9. Облекчава напрежението, а по-малко стрес значи, че губите тегло по-бързо

Един от постоянно срещаните фактори, причиняващи наддаване на тегло, е стресът, който води до високи равнища на кортизол. Кортизолите са виновни за увеличението на глада ви и стартирате да атакувате.

Звучи познато, нали?

Чудната билка облекчава напрежението и оказва помощ за намаление на равнищата на кортизол. Това индиректно оказва помощ при загуба на тегло, само че най-много понижава покачвания вкус.

10. Подобрява качеството на съня и лекува бодърствуване, което може да докара до загуба на тегло

Повишеният стрес е обвързван с бодърствуване или неприятен сън. Ашваганда оказва помощ за възстановяване на качеството на съня посредством понижаване на тревогата и намаление на равнищата на кортизол.

А това от своя страна ви оказва помощ да отслабнете. Освен това, неналичието на задоволително сън може да аргументи хормонален дисбаланс и да усили напрежението, като и двете способстват за наддаване на тегло.

11. Енергиен бустер, който оказва помощ по време на подготовка

Ашваганда има доста фактори, които я вършат ефикасен енергиен стимулатор. Това е храна богата на желязо, което усъвършенства кръвообращението. [3]

Влияе на хормоните, секретирани от надбъбречните жлези и помага за намаление на равнището на кортизола [4], който е от значително значение за хубавичко нервна система.

В последна сметка, Ashwagandha работи като енергиен бустер, осигурявайки ви задоволително сила по време на подготовка за загуба на тегло.

Как да приемате ашваганда

Ашваганда има доста характерен аромат и стипчив усет, което затруднява яденето в сурово положение. Така че хората го одобряват с мляко или вода с цел да подобрят усета му.

Освен това прибавянето на други съставки покачва хранителната му стойност.

Няма общоприета доза, основана на направени скорошни клинични изследвания.

Различни изследвания са употребявали разнообразни дози. Предполага се, че приемането на 250–600 mg дневно може да понижи напрежението. Други изследвания са употребявали доста по-високи дози.

На пазара Ashwagandha се предлага под формата на капсули, таблетки, прахове и течни екстракти, само че можете да намерите и листа от растението.

Как да употребявате прахуляк от ашваганда за намаляване?

Ето другите способи, по които можете да употребявате прахуляк Ashwagandha за намаляване.

Как се пие ашваганда на прахуляк с вода за намаляване:

  1. Добавете една чаена лъжичка Ashwagandha на прахуляк към чаша гореща вода
  2. Оставете го за още 10 минути, с цел да позволите на потребните хранителни субстанции да се отделят във водата
  3. Разбъркайте сместа и я вземете
  4. Приемайте 1-2 пъти на ден, с цел да видите ефикасни резултати на прахуляк от ашваганда за намаляване

Ашваганда на прахуляк с мляко за намаляване:

  1. Изсипете чаша мляко в тенджера, прибавете към него канела и кардамон
  2. След това го оставете да заври и прибавете една чаена лъжичка ашваганда на прахуляк, щипка индийско орехче на прахуляк и гответе за няколко минути
  3. Канела и кардамон се употребяват като подобрители на усета и даже оказват помощ за възстановяване на храносмилането и метаболизма
  4. Използвайте Ashwagandhe с мляко два пъти дневно, след хранене, с цел да помогнете при загуба на тегло. Това е една от ефикасните изгоди за прахуляк на Ashwagandha за намаляване.

Как да употребявате листа от ашваганда за намаляване?

Ето по какъв начин елементарно можете да употребявате листата на ашваганда за намаляване вкъщи.

  • Вземете куп листа от растението Ашваганда
  • Почистете листата с вода, с цел да премахнете всички замърсявания
  • Подредете листата в тава и ги оставете да изсъхнат на слънце (дръжте на слънце още 3-4 дни, до момента в който изсъхнат)
  • След като листата изсъхнат изцяло, ги смелете на ситно смляна на прахуляк примес
  • Пийте 1/2 чаена лъжичка прясно стрити на прахуляк листа от ашваганда с чаша топла вода или мляко два пъти на ден
  • Можете да добавите мед към стрити на прахуляк листа, с цел да отслабнете и да подобрите усета
  • Можете също да добавите кардамон на прахуляк към него, защото той оказва помощ за повишение на метаболизма и храносмилането, което оказва помощ за ускорение на загубата на тегло

Как да одобрявам хапчета ашваганда за намаляване?

  1. Вземете 1-2 таблетки ашваганда и пийте доста вода
  2. Приемайте го два пъти на ден, след хранене или съгласно напътствията на Вашия доктор
  3. Също по този начин потвърдете дозата с Вашия доктор, с цел да видите ефикасни резултати

По този метод можете да приемате хапчета Ashwagandha за намаляване.Въпреки това се предлага да приемате прахуляк от ашваганда или листа за намаляване.

Ашваганда – противопоказания и с транични резултати

Според изследване, страничните резултати на ашваганда включват замаяност, чувство за тежест в главата, замъглено зрение, нараснали равнища на тестостерон и нараснала секреция на стомашна киселина.

Бременни или кърмещи дами и деца би трябвало да заобикалят билката.

Хората с автоимунни положения като лупус, ревматоиден артрит, диабет вид 1 и болест на Хашимото не би трябвало да употребяват ашваганда без да се съветват с лекаря си.

Ашваганда може също да взаимодейства с медикаменти за щитовидната жлеза, кръвна захар и високо кръвно налягане.

Също по този начин може да увеличи ефикасността на барбитуратите (група медикаменти, които потискат централната нервна система), успокоителни и анксиолитици.

Хората, които имат ниски равнища на кортизол или одобряват медикаменти, които въздействат на равнищата на кортизола, би трябвало да заобикалят ашваганда.

Ако приемате разредители на кръвта или имате нарушаване на кървенето, консултирайте се с Вашия доктор преди да приемете ашваганда. Билката би трябвало да се прекрати минимум две седмици преди плануваното лекуване.

Заключение

Ашваганда е антична лечебна билка с голям брой вероятни изгоди за здравето.

Резултатите от изследването демонстрират, че може да помогне за понижаване на тревогата и напрежението, да поддържа спокоен сън и даже да усъвършенства когнитивното действие при избрани популации.

Счита за релативно безвредно за множеството хора. Въпреки това, не е уместно за всеки, тъй че е значимо да говорите със здравен експерт, преди да добавите ашваганда към вашата рутина.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР