Ашурето, известно и като Ноевия пудинг, е сладко турско ястие

...
Ашурето, известно и като Ноевия пудинг, е сладко турско ястие
Коментари Харесай

Най-старият десерт в света води началото си от Ноевия ковчег

Ашурето, известно и като Ноевия пудинг, е сладко турско ядене от арменски генезис с неповторима история.

То е известно като най-стария десерт в света, а турските митове описват, че създател на рецептата е самият Ной - спасителят на човечеството от Библейския потоп.

Преданията описват, че запасите от храна в Ноевия ковчег са почнали да понижават. Затова дребното останки от всички артикули, останали на борда, били сложени в тенджера и приготвени дружно.

Резултатът бил нещо като пудинг, който обаче съумял да просъществува през вековете и да стигне до актуалните турски кухни.

Ашурето е освен това от апетитен десерт. То е потребно за имунната система, изключително през зимните месеци. Тъй като е направено главно от жито, то е богато на въглехидрати и калории, които дават на организма силата, от която се нуждае. Освен това ядките в ашурето оставят на тялото желязо, калций, витамин Е и витамин B, което го прави желан десерт през зимата.

В Турция Ноевият пудинг се подготвя в месеца Мухарам - първия месец от ислямския календар, прочут като Месец на Ашура, който стартира на 25 октомври. Има и Ден на Ашура, който се чества на десетия ден от Мухарам, когато Ной доближава първата суша след потопа на планината Арафат.

Този ден е от огромно значение и по други религиозни аргументи. На десетия ден от Мухарам пророкът Авраам бил избавен от огъня, в който е изпратен от Нимрод, пророкът Идрис също е отведен на небето в този ден, а пророкът Мойсей и неговият народ минават Червено море.

За мюсюлманите Денят на Ашура е увещание за жертвите на пророците в човешката история.

За Ноевия пудинг няма съответна общоприета рецепта, а стотици разнообразни вариации и разнородни съставки. Питателният десерт се прави с всичко, което имате разполагаем.

Основните съставки са пшеница или ечемик, кайсии, стафиди, касис, смокини, кедрови ядки, орехи, лешници, нахут и морски фасул. Рецептата ви дава опция за разнообразни комбинации, според от стремежи усет.

Оригиналната рецепта за ашурето е с розова вода, който му придава неповторим усет, само че някои готвачи постоянно я заменят с лимон или портокал. Обикновено ястието се подготвя в огромни количества, тъй че да може да се споделя с приятелите, фамилията, съседите и сътрудниците.

Ашурето се раздава като жест на мир и другарство, а мюсюлманите го подготвят със специфични молебствия за здраве, благополучие, мир, благосъстояние и триумф. В турските домове е всекидневно купичките с този апетитен пудинг да се раздават на колкото се може повече хора, защото, съгласно обичая, той носи „ берекет” - благословия и обилие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР