Ашера е сравнително млада порода котки, появила се през 80-те

...
Ашера е сравнително млада порода котки, появила се през 80-те
Коментари Харесай

Заболявания при котка ашера

Ашера е относително млада порода котки, появила се през 80-те години на предишния век. Тя е изкуствено основана от хората, като са употребявани гени на елементарна домашна котка, сервал и африканска леопардова котка. Така се е получило комбиниране от качества и особености на диви и питомни представители на котешкото семейство.

Какво може да се чака освен това комбиниране във връзка с здравословния статус на животното? От какви болести страда котка ашера?

Котката от порода ашера е предопределена да живее на топло поради африканските гени. Тя не би се чувствала добре в леден климат. Простудите са непосредствена опасност за здравето на котето. Ето за какво би трябвало да се обезпечи място на домашната хубавица до камината или радиатора. Друг вид е спи на електрическо одеяло. Във всеки случай би трябвало да е на топло.

Като изкуствена порода, ашера има като дребен минус недобре развитата сърдечно-съдова система, която допуска пораждане на здравословен проблем в някакъв миг от живота. Профилактиката е наложителна и прегледите при ветеринар би трябвало да са най-малко 2 пъти в годината, с цел да сте спокойни, че няма здравословни проблеми при ашерата ви.

Както при множеството котки, при ашера също може да зародят очни или ушни възпаления. Затова постоянното разчистване на очите и ушната мида не трябва да се не помнят.

Друга присъща специфичност на всички изкуствени породи са котешките алергии и ашера също не е предпазена от тях. Трябва изключително да се внимава с храната. Препоръките да се дава сурово говеждо или телешко месо, както и сурова морско риба на котката, защото тя има необятно застъпени гени на диви свои родственици не е изключително целесъобразно. Специалистите са доста деликатни и поучават въпреки всичко месните и рибните храни да минават през термична обработка.

 Ашера

Не се предлага също да се дават хранителни артикули с съществуване на консерванти в тях, премиум клас храни са наложителни за ашера.

Самото животно е хипоалергенно и не провокира алергични пристъпи при чувствителни хора, тъй че е това е още едно преимущество при избора на тази порода за домакински любим, наред с всички други прерогативи на това в дома да има екзотична и рядка порода котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР