Ашера е една от най-скъпите и най-красивите котки в света.

...
Ашера е една от най-скъпите и най-красивите котки в света.
Коментари Харесай

Ашера

Ашера е една от най-скъпите и най-красивите котки в света. Много фенове на екзотичните породи желаят да имат в дома си животно, което съчетава мощ и прелест, което с изключение на всичко друго е и хипоалергично - това е котката Ашера.

История на Ашера

Дълги години се е считало, че Ашера е просто мит измежду феновете на котки. През 2006 г американски биотехнолози са съумели да основат тази екзотична хубавица, като са смесили гените на елементарна домашна котка, на азиатска леопардова котка и на африкански сервал. Наименованието си Ашера дължи на името на античната богиня от западносемитската митология - майка и повелителка на всички богове.

Стандарт на Ашера

Ашера е доста едра котка - тялото й доближава до съвсем един метър дължина и 14 кг тегло. Крайниците на Ашера са дълги, тялото й е издължено, с необятен гръден панер и спретнат стомах. Тялото и крайниците на Ашера са извънредно мускулести. Лапите на Ашера са дълги и мощни, с едри остри нокти. Зъбите на котките от тази порода са едри, челюстите са мощни. Козината на Ашера е къса и мека като кадифе, тя е мрачно златиста с черни или кафяви леопардови петна и с тъмни линии на дългата си опашка и по горната част на крайниците. Ушите на Ашера са огромни, стърчат нагоре и са със заоблени краища. Носът на Ашера е розов, козината към него е бяла. Очите на котките от породата Ашера са огромни и жълти на цвят, с овална форма.

Грижи за Ашера

Ашера е умерено животно, което елементарно се научава да се разхожда на мотив като същински домакински леопард. То има потребност от огромно витално пространство, с цел да се усеща добре.Ашера обича да се катери нависоко и е в положение да играе със стопанина си с часове. Ашера има потребност от котешка тоалетна с в действителност огромни размери, с цел да се поддържа добра хигиена в жилището. Ашера има потребност от сресване на козината два или три пъти седмично.

В студените месеци е добре Ашера да лежи върху електрическо одеяло или до нагревател, защото студеното време не е уместно за нея. Ако пускате Ашера да играе на двора, би трябвало да го вършиме в обезопасена волиера, която е затворена от горната страна, с цел да не избяга котката, защото ще се изгуби. Ашера има потребност от опция да изразходва силата си, с цел да се усеща добре, и в случай че бъде лишена от тази опция, може да прояви деструктивно държание.

Обучение на Ашера

Ашера доста елементарно се научава да извършва команди. Тя може с лекост да бъде научена да носи хвърлена от стопанина й пръчка или топка. Ашера постоянно ще се пробва да извършва дадената от стопанина й команда, само че от време на време може и да не я извърши, в случай че не е в въодушевление за игра, защото тя приема даването и изпълняването на команди за игра.

Хранене на Ашера

Ашера няма особени искания във връзка с храната на котката. Трябва да сте наясно, че обичаната храна на Ашера е месото и рибата, която би трябвало да е морска, сварена или печена и добре обезкостена. Ашера може да бъде хранена с консервирани или гранулирани храни за котки от премиум клас, а в случай че се храни с натурални артикули, менюто й би трябвало да се добавя с витамини и минерали, нужни за здравето й и за положителния й външен тип.

Ашера може да се храни с агнешко, заешко, пуешко, пилешко, телешко месо и дивеч, както и с техните субпродукти. Не е добре да се дава на Ашера овнешко и свинско месо, както и гъше месо и техните субпродукти. Може да допълвате менюто на Ашера с твърдо сварени яйца, сварен ориз, кисело мляко, нискомаслена сметана и нискомаслена извара, пресни и термично обработени зеленчуци.

Заболявания на Ашера

Ашера е приспособена за живот на топло, по тази причина би трябвало да се пази от настинки. Ашера може да има проблеми със сърдечно-съдовата система, както и с очите и ушите. Ашера може да прояви хранителни алергии, по тази причина би трябвало да се внимава с храните, в които има консерванти.

Любопитни обстоятелства за Ашера

 Ашера Снимка: Pinterest

Ашера е една от най-редките породи котки в света, защото размножението на тези красиви животни е трудоемка задача, защото са хибридни. Котките Ашера, които се продават, са единствено мъжки, с цел да не може всеки да развъжда тези скъпи домашни любимци.

Ашера справедливо се счита за една от най-скъпите породи котки в света - цената й варира от 22 000 до 127 000 $. Въпреки високата цена искащите да имат Ашера са доста и се постанова да изчакват дълго време, с цел да се снабдят с красивата котка. Годишно се продават единствено 100 котки от породата Ашера.

Ашера е хипоалергенно животно - тя не провокира алергия и е подобаваща за хора, които имат алергия към домашни любимци. Според основателите на Ашера тя е съвършената котка за домашни условия макар големия си размер, едрите си лапи и страховитите си зъби. Красивата екзотична Ашера обожава деца и в никакъв случай няма да им навреди, даже те да прекаляват по време на игрите с нея. Ашера мърка непрекъснато, като види стопанина си и желае да се допира до него, с цел да се усеща по-сигурна. Ашера обича всички членове на фамилията и в случай че се постанова, е подготвена да ги отбрани с цената на живота си.

Спокойният характер на Ашера я прави известна измежду феновете на екзотични котки. Ашера мощно се привързва към стопанина си и откровено страда, в случай че не получава дневната доза погалване и положителни думи от него.

Ашера е като дете, което в никакъв случай не пораства - тя може по през целия ден да играе с топка или друга обичана играчка. Сред обичаните й игри е криеницата - Ашера доста обича да се крие от стопанина си, и е добре той понякога да я оставя да си мисли, че в действителност е съумяла да се скрие от него.

Ашера е с темперамент на куче, тя обича да се вози в кола, както и да плува. Ашера избира компанията на кучета пред тази на котките. Ако имате куче от дребна порода, котка от друга порода или дребни гризачи за домашни любимци, Ашера по цели дни ще ги гони, без да има желанието да ги нарани. Ашера е доста пъргава - тя може да скочи над 2 метра височина от място.

Недостатъци на Ашера

Сред минусите на котките от породата Ашера са любовта им към катереното по завеси, които в множеството случаи не устоят на тежестта на това едро животно. Ашера е интелигентна и с лекост отваря малки врати на шкафове и изкарва на открито наличието им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР