Асеновградчани се вдигат на протест заради застрояване на една от

...
Асеновградчани се вдигат на протест заради застрояване на една от
Коментари Харесай

Митинг в Асеновград в Деня на детето срещу застрояване на зелена площ

Асеновградчани се подвигат на митинг поради застрояване на една от последните останали зелени площи в асеновградския квартал Христо Ботев.
Градинката се намира на кръстовище сред улиците „ Бузлуджа “, „ Сливница “ и „ Искра “. За казуса алармираха поданици на региона. От трибуната на локалния парламент, проблематичният въпрос бе подложен на вниманието на Общински съвет-Асеновград от Илия Петров - представител на Инициативния комитет.
Вместо изграждане на 8-етажна жилищна постройка, жителите упорстват пространството да остане зелена повърхност и да бъде благоустроено. Да се изградят детска площадка, да се слагат пейки, чешма, беседки, пързалка, осветяване и така нататък Хората желаят градинка и място, на което да играят децата им.
Най-близките детски площадки са на няколко километра – в центъра на града и в квартал Баделема. Граждани описват, че мястото, дружно с някогашния Младежки дом, е оповестено за парк още през 1932 година, а днешният проблем води началото си от 90-те години на предишния век. По думите им тогава общинари са изготвили документ с погрешно наличие, посредством който тази земя е преотстъпена на частно лице. Знаейки какво правят, общинските чиновници са изчакали да отмине 10-годишният период на годност за понасяне на наказателна отговорност. През октомври предходната година Общински съвет-Асеновград одобри решение, с което позволява правене на Подробен устройствен план за жилищно застрояване. За разрешаване на казуса е проведена подписка.
Искането на протестиращите е процедурата да бъде спряна, а общинските съветници да преразгледат и надлежно да променят решението си, както и да ревизират повода за преотстъпването на земята. Желанието на жителите е да се провежда обществен спор, на който да бъдат изслушани всички гледни точки и доводи на заинтригуваните страни. Ако това не се случи, хората желаят осъществяване на локален референдум по проблема. Жители на квартала обявиха, че в случай че гласът им не бъде чут от локалната администрация, ще отнесат казуса до национално и европейско равнище.
Освен подписката, асеновградчани провеждат и протестен концерт-митинг в Деня на детето (01.06.18 г.), в градинката от северната страна на Палеонтологичния музей в Асеновград, намираща се на улица „ Сливница “ №35 - на завоя за квартал Баделема. „ Нека всички родители с децата да отидем на този концерт, с цел да спрем това продължаващо безсрамие, тъй като никой няма право да лишава мястото им за игра. “, пишат в обществената мрежа основатели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР