Асеновград замръзна за няколко минути, когато воят на сирени в

...
Асеновград замръзна за няколко минути, когато воят на сирени в
Коментари Харесай

Асеновград "замръзна" под воя на сирените за 2-ри юни

Асеновград " замръзна " за няколко минути, когато воят на сирени в памет на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на България огласи града. Асеновградчани оставиха дейностите си и се стопираха, с цел да отдадат респект на героите. С митинг-поклонение бе маркиран 2-ри юни в града.

 Литературна стратегия изнесоха възпитаници и учители от ОУ Хр. Ботев Литературна стратегия изнесоха възпитаници и учители от ОУ Хр. Ботев Източник: Община Асеновград
Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Асеновград се сля с този на сирените от цялата страна и по този начин бе отдадена респект на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Събитието стартира в 11:40 ч. пред паметника на безсмъртния бунтовник в Асеновград. Постаментът е разположен в парка до ОУ " Христо Ботев ". Литературна стратегия изнесоха възпитаници и учители от едноименното образователно заведение.

 Постаментът на Христо Ботев Постаментът на Христо Ботев Източник: Община Асеновград
Слово произнесе и Лилия Венева - шеф на същото учебно заведение. На почетен часовой пред паметника на гениалния стихотворец, журналист и герой за национална независимост застанаха военнослужещи от Военно формирование 24 490.

С реверанс пред делата на Ботев кметът на Асеновград лекар Христо Грудев сервира венец пред извисяващия се възвишен фундамент на Ботев.

 Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Източник: Община Асеновград
" Днес страната ни отбелязва Деня на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България! Уважаеми съграждани, достойният героизъм на нашите предшественици не трябва да се не помни, а историята би трябвало да ни служи за урок за дейностите и решенията ни. Бъдете здрави и мощни. Нека всеки от нас гордо показва българската нация пред света, давайки най-хубавото от себе си. Нека в минутите на неустановеност достойните действия на Христо Ботев ни дават мощ да продължим и дружно да градим бъдещето на нашия мощен народ! ", насочи посланието си към жителите на общината кметът Грудев.

 Военнослужещи от Военно формирование 24 490 Военнослужещи от Военно формирование 24 490 Източник: Община Асеновград
Почит на поета-революционер отдадоха и шефове на дирекции, чиновници на община Асеновград, общински съветници, представители на политически партии, разнообразни организации, възпитаници от асеновградски учебни заведения и жители. Освен градоначалникът, венци и цветя сервираха зам.-кметът инж. Петър Петров, ръководителят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, военнослужещи от Военно формирование 24 490, политически партии, публични организации, детски и образователни заведения и жители.

На 2-ри юни през 1876 година огромният български стихотворец и бунтовник намира гибелта си в борба за родината в подножието на връх " Вола ", където е улучен смъртоносно от патрон. Тази година означаваме 146 години от гибелта на Ботев и неговата чета. Словото и делата му остават безсмъртни, с цел да ни припомнят за великата всеотдайност и обич към Отечеството.

Видео от събитието може да гледате и да се абонирате в YouTube канала на община Асеновград.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР