Асеновград. По повод честването на 24 май, кметът на Община

...
Асеновград. По повод честването на 24 май, кметът на Община
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: 24 май е празникът, на който и за миг не допускаме друго чувство, освен духовна сила и самочувствие на достойна нация

Асеновград. По мотив честването на 24 май, кметът на Община Асеновград насочи приветствие към дейците на българското обучение, просвета и просвета, към учениците и всички жители. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от отдел „ Връзки с обществеността “ на Общината Асеновград. „ Ние, българите, не можем да се оплачем от липса на мощни и светли празници в календара си. Имаме високи исторически върхове, натоварени с горделивост или печал, разнообразни оценки и страсти. Но има една дата, чийто заряд е неизмерим по своята духовна изчерпателност. Защото е празник на духа български, на оня многовековен код, поради който се разпознаваме където и да сме по света. Този ден е днешният 24 май. Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. 24 май е празникът, на който и за момент не позволяваме друго възприятие, с изключение на духовна мощ, самочувствие на почтена нация и осъзнатост на горделив народ ", сподели кметът на Асеновград.
" Днес на хиляди места в страната и в чужбина 24 май предизвика едно и също въодушевление и самочувствие и няма различен празник-аналог, с който да съпоставим чувството си. Славянските братя Кирил и Методий, техните възпитаници, последвалите ги апостоли на словото и духа не се побират в бързо изброяване. Цяла плеяда са възрожденските българи, предпочели с перо в килията на манастира, в одаята на школото и в къщи да препредават словото, историята българска или полезностите на фолклора. Килийно или класно, общинско или църковно, елитно или квартално, българското учебно заведение е онази незаменима единица в страната ни, която преди всички и над всичко подсигурява осъзнаване на жанр и татковина, на култура и нематериалност, развива гении и възпитава полезности “, се споделя в поздравлението.
„ Асеновград има щедро съображение да се гордее със своя принос към просветното дело, към културата и духовното израстване на генерации българи. Качественото обучение, дейните цивилен форми за духовни ползи, насърчаване на гении, културно завещание, хиляди и хиляди надарени деца и младежи – всичко това е част от визитката на нашия Асеновград. И 24 май е оня връх в календара на всяка година, когато сме длъжни това да си го припомняме. Днес е мястото да отдадем онази изконна поколенческа респект към институцията „ Асеновградски преподавател “. Уважаеми учители, без Вас, без вашия труд и безрезервност нямаше да имаме своя път, избора на специалности и реализации, своите устойчиви полезности.
Днес е денят, в който се обръщаме и към всички самоотвержени дейци на асеновградската просвета, към създателите ни, към музейните, читалищни и библиотечни специалисти и служащи. Ние надълбоко ценим това, което вие вършиме, тъй като по своему вие продължавате Българското модерно Възраждане и през днешния ден.
Скъпи възпитаници на Асеновград, дребни и огромни, първокласници, зрелостници и всички други, вървящи по стълбицата на учебните класове, в никакъв случай не забравяйте, че учебното заведение, духът на Асеновград, вашите очевидни и скрити гении, вашите учители и възпитатели, всичко това е причина да станете положителни хора – с фантазии и собствен избор в живота си.
Никога не са задоволително думите на внимание, които на 24 май заделяме към учителите – ветерани, беловласите мъже и дами, които през днешния ден честват с изключително неспокойствие. Поклон пред вас и дано се радвате на здраве и почитание!
И реверанс пред тези, които към този момент не са измежду нас, само че вечно остават като учители-просветители, записани в историята на Асеновград.
Ние, днешните асеновградчани, сме длъжни във всяко асеновградско учебно заведение, във всяка институция на духа и културата да бъде опазен огънят на знанието и жаждата към разрастване на гении. Това е скъпо! 24 май е празникът, на който би трябвало да си го пожелаем- един към различен и към всички!
Желая на всички ви здраве, ентусиазъм и порив към още просвета и духовни измерения!
Честити и здрави бъдете и в никакъв случай не забравяйте, че просветата и духът са нужни като хляба за всеки от нас! Честит 24 май, асеновградчани, и дано знанието и духът да пребъдат! “, се споделя още в поздравлението на доктор Емил Караиванов във връзка 24 май.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР