Асеновград. Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в

...
Асеновград. Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ – Асеновград: Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България

Асеновград. Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Ивайло Мирчев, специалист в Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград. По думите му Бачковската обител е по-посещавана даже от Рилския манастир, като причина за засиления интерес на туристите и богомолците е удобното му местонахождение и лесния достъп до него. „ Бачковският манастир е част от 100-те национални туристически обекти на България, което го прави още по-разпознаваем и по-желан като дестинация от разнообразни туристи “, уточни специалистът.
Ивайло Мирчев описа, че манастирът е един от най-старите непокътнати освен в България, а и на Балканския полуостров, датиращ от 1083 година, когато двамата грузински братя Григорий и Абасий Бакуриани го построяват. „ Той в началото е бил обитаем напълно с монаси грузинци, като единствено индивидът, отговарящ за кореспонденцията с Константинопол, е бил грък. Бачковският манастир съставлява симбиоза от средновековна и възрожденска архитектура. В него се намират с изключение на Костницата, която е постройка, датираща още от самото му изграждане в края на 11-ти век, само че и църквата „ Св. Архангели “ от ранното Средновековие. В следствие през 1604 година е издигната съборната черква на мястото на остарялата Бакурианова черква. Съборната черква относително добре повтаря истинския храм. Тук се намира и издигнатия през 1836 година храм „ Св. Никола “, сподели още специалистът в Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград. По думите на Ивайло Мирчев, духовният живот в Бачковския манастир не е спирал даже по време на Османското господство. „ Винаги тук е имало огромен брой монаси и поклонници. Никога манастирът не е преставал да бъде значимо духовно средище в нашите земи “, акцентира той.
Мирчев уточни, че в манастира се пази чудотворна икона, позната на богомолците от цяла България с доста чудеса. „ Според дарителски надпис, тя е донесена тук от двама грузински поклонници – Атанасий и Окропир, през 1311 година. Смята се, че тя е копие на чудотворната икона на Св. Богородица, която е рисувана персонално от ръката на св. деятел евангелист Лука. Според преданието, той е нарисувал от натура пет икони на Божията майка. Във връзка с огромната респект към чудотворната икона е одобрено литийно шествие до местността „ Клувията “, намираща се над Бачковския манастир, в полите на резерват „ Червената стена “. Шествието датира от 17 век и към този момент четири века не стопира да се случва на втория ден след Великден и да води тук хиляди поклонници от цяла България “, добави Ивайло Мирчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР