Асен Василев се опитва да вкара ситуацията с бюджета в

...
Асен Василев се опитва да вкара ситуацията с бюджета в
Коментари Харесай

Икономисти: Правителството има много оптимистични представи за бюджета

Асен Василев се пробва да вкара обстановката с бюджета в някаква рамка, само че не можем да отречем, че неговите възгледи са извънредно оптимистични. Около тази теза се сплотиха икономическият анализатор Кузман Илиев и финансисът Димитър Чобанов.

" Ако забележим макрорамката на бюджета, даже това може да бъде несъмнено като много оптимистично виждане за нещата. Повечето интернационалните институции усъвършенстваха прогнозите си за българската стопанска система, само че тази на Министерство на финансите е най-оптимистична ", разяснява Димитър Чобанов пред Euronews Bulgaria.

" Новите параметри, които се оферират и следва да се разискват в действителност може би демонстрират прекомерно огромен оптимизъм във връзка с събираемостта на налозите ", сподели още той.

" Ситуацията в еврозоната не е добра и структурата на стопанската система и на икономическия напредък се трансформира. Това може да докара до друга събираемост и това, Данък добавена стойност се дефинира в доста огромна степен от вноса. Това, което се чака да се случва през идващите месеци е вноса да намалее, което естествено ще оказва въздействие и върху базата за Данък добавена стойност. Дори да бъдат направени доста огромни старания за възстановяване на събираемостта, може да не бъде задоволително ", сподели още Чобанов.

" Казваш, че ще имаш 3,5 милиарда лева По-високи доходи, без обаче да вдигаш налозите. Следващият въпрос в тази отрицателна икономическа обстановка е „ Как ще се случи това? “. Има едни механизми това да стане със сериозен напън над бизнеса от страна на Национална агенция за приходите, със законни способи, които са верни, само че са неправилни. Трябва да сме гъвкави и да оставим бизнеса да работи, сподели Кузман Илиев. Един огромен проблем се обрисува в еврозоната, както и в целия Европейски Съюз, и това е, че инфлацията се настанява доста трайно. Лихвите се подвигат, само че това не оказва помощ за усмиряване на инфлацията, базовата инфлация остава към 5%, което е много високо ", разяснява още Илиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР