Асен Василев е министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете

...
Асен Василев е министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете
Коментари Харесай

Асен Василев: При война в Украйна всички планове за инфлация и растеж ще бъдат преразгледани

Асен Василев е министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете в новото държавно управление. Разговаряме за философията на бюджет 2022 и неговата визия за икономическата политика на страната в миг, в който първият независимо направен финансов проект на новото ръководещо болшинство е на финалната права в Народното събрание. През тази година страната възнамерява да преразпредели над 44% от Брутният вътрешен продукт, като за четвърта поредна година бюджетът ще е на недостиг (5.9 милиарда лева, или 4.1% от БВП), който ще бъде затрупан с още дълг. Планираният нов държавен дълг е в размер на до 7.3 милиарда лева, от тях 3 мрлд. лева са за рефинансиране на падежиращи излъчвания и за задачата страната ще излезе и на интернационалните пазари. Затова и главните рецензии към бюджет 2022 са, че излишно се разхлабва финансовата политика на страната, като се усилват настоящите разноски, които по-късно при потребност се свиват най-трудно. А един от рисковете от този ход е обвързван с желанието на България да одобри еврото през 2024 година - в случай че дефицитът излезе отвън Маастрихтските критерии или през разходната си политика страната в допълнение ускори така и така високата инфлация. Другият противоречив миг е решението за растеж на оптималния застрахователен предел на 3400 лева и на сумата, върху която би трябвало да заплащат осигуровки земеделските производители - с 270 лева до 710 лева от 1 април. Бюджет 2022 залага и 35% растеж на разноските за вложения, само че тук упованията са, че няма време плановете да бъдат задвижени до края на годината, a неизползваните средства ще се пренасочат към друго. Още повече че това не е окончателният вид на бюджета за тази година - държавното управление се ангажира през юни да предложи актуализация, която да отрази част от новите политики на ръководещите и вероятно промени. Интервюто е взето в понеделник, преди Русия да влезе в Украйна. По време на дебатите по бюджета казахте, че изключителният фискален консерватизъм през последните 20 години в действителност е повода България да изостава от всички останали страни в Европейския съюз и района. Защо? Не е ли казусът в слабите институции и корупцията?
Слабите институции и корупцията несъмнено са доста сериозен проблем, защото те понижават успеваемостта на вложенията - и обществените, и частните вложения. Но, въпреки това, това, на което бяхме очевидци последните 15 години, е незадоволително обществени вложения в сериозна инфраструктура. Какво имам поради? Една от аргументите за изоставането на Северозападния регион е, че той към момента е откъснат чисто физически от останалата част на България и света. Имаме сривове в опазването на здравето заради липса на благоприятни условия. Това, което турците направиха, работейки с " Джон Хопкинс ", е да усвоят всички нови способи на лекуване, да вземем за пример в раковите болести. При нас този трансфер на познания и задържане на фрагменти не се случи, включително и съоръжение на нови лечебни заведения. Имаме закъснение в инфраструктурата в железопътния превоз. Виждате по какъв начин развиването на метрото в София прави града прелъстителен.

През последните 10 - 15 години ние инвестирахме в границите на парите, които са контрактувани от Европа, със относително минимално национално съфинансиране. Изисква се 20% и ние даваме 20%. В селското стопанство националното съфинансиране беше на минималната ставка 15%, което лимитира опцията на правене на политики, които да са наши, които да не идват непосредствено от Брюксел. Позволената ставка е 60% съфинансиране в селското стопанство. И доста от страните, които са сполучливи в плодове, зеленчуци, национални политики и по този начин нататък, употребяват цялата разрешена ставка от 60% съфинансиране и го насочват към съответни стратегии. Това, което ние залагаме за идващия програмен интервал, който стартира от 1 януари следващата година, в действителност е да използваме цялостното национално съфинансиране, а не минималната ставка. И това да не влагаме национални средства отвън екзистенц-минимума съгласно мен е един от факторите за закъснение на икономическото развиване. Разбира се, в случай че нямаме естествени институции, правосъдна система и така нататък, може би е по-добре, че не сме ги създали тези вложения, защото не е ясно какъв брой ефикасни са щели да бъдат. Но това, че нямаме добра институционална рамка, не е опрощение за това да не вършим вложенията.
Реклама Казахте, че готвите четиригодишна капиталова стратегия. На какъв стадий е тя и с какви средства ще се прави?
- Да, особено за инфраструктурната стратегия плановете към този момент са набелязани от Министерството на превоза и Министерството на районното развиване. Има първичен лист планове, който се уточни и остойностява, като концепцията е там да работим извънредно доста с интернационалните финансови институции тъкмо с цел да избегнем проблемите с националните институции и тяхната уязвимост.
Да работите с тях като мениджъри на плановете или и като източници на финансиране?
- Като същински сътрудник, тъй че плановете да се случат. Мисля, че никой в България не би протестирал да имаме немски пътища, издигнати по немски стандарти.

А средствата за тази стратегия разнообразни ли са от това, което е заделено като финансови разноски в бюджета?

- Разходите в министерството на районното развиване са за настоящ ремонт, поддръжка, поправки на съществени сектори и дотъкмяване на започнатите сектори. В момента, в който тази стратегия бъде остойностена и е ясно тъкмо по какъв начин ще се случи, ще бъде заложена най-вероятно в актуализацията.
Реклама И защото досега бюджетът по-скоро наподобява като разпределяне на пари на всички недоволни - ще забележим ли с актуализацията някакви политики вид промяна?
- Ами в случай че погледнете средствата в бюджета, те не са разпределяне на пари, няма нарастване на калпак, по този начин да се каже. Голяма част от митингите против бюджета са тъкмо тъй като няма нарастване на калпак. Където са дадени спомагателни средства за дадена система, те се дават на планов принцип против ясни резултати. Или против явен ангажимент да се правят избрани действия в тази система. С актуализацията чакаме да бъдат направени много по-големи промени, надлежно те да бъдат финансово обезпечени, само че главните параметри - недостиг, дълг и по този начин нататък, не считаме да ги променяме. Данъчната политика също би трябвало да остане непроменена.
В кои браншове да чакаме промени, в каква посока?
- Всички сътрудници работят. Въпросът е какъв брой бързо и в кои браншове ще могат да се оправят. Примерно имахме среща със синдиката на огнеборците. В момента, в който е ясна визията каква пожарна ще градим, тя какви резултати ще донесе на обществото, какви са стъпките, с цел да стигнем до там, с времеви график, се изготвя финансов проект. И към този момент това отключва съответните средства за структурни промени. За тази цел има заделени 200 милиона плюс в допълнение още към стотина милиона, които могат да бъдат отключени още преди актуализацията.
Кои съгласно вас са рисковете пред стопанската система и фиска през тази година?
- Най-големият риск е дали ще има война в Украйна (интервюто е взето преди тя да стартира - бел. ред). Ако има боен спор в Украйна, изключително в случай че той е по-продължителен и по-голям, това ще докара до наказания, от една страна, и най-вероятно до забележителен растеж на цените на петрола. От друга страна, това би сложило на тестване освен българската и европейските стопански системи, само че и всички проекти за инфлация, напредък и по този начин нататък ще би трябвало да бъдат преразгледани.
Посока инфлация нагоре, напредък надолу?
- Зависи от реакцията на Русия. Зависи от ответната реакция на Съединени американски щати и на Европа. Давам ви образец - в случай че избухне боен спор и Русия ограничи продажбите на нефт на интернационалните пазари, цените ще се вдигнат. В същото време към този момент сме виждали в предишното по какъв начин Съединени американски щати отварят стратегическия си запас и цените падат. Така че е доста мъчно предвидимо какво ще се случи на интернационалните пазари, преди да забележим първичните реакции в един подобен спор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Климат 1 Градове 2 Енергетика 3 Право Реклама
Що се отнася до инфлацията - и преди бях споделил, че се чака март-април да бъде пикът на инфлацията. След април ЕЦБ най-вероятно ще върви към стягане на предлагането на парична маса, повишение на лихвените проценти и надлежно това ще овладее инфлацията и в Европа, и при нас. При нас по този начин или другояче шоковата инфлация в енергоизточниците към този момент се случи, тъй че по-скоро там се чака усмиряване. Плановете са да се направи сегмент на енергийния пазар, който да заключи дълготрайни контракти - 12-месечни, 24-месечни контракти. Така че да е ясно какви ще бъдат енергийните цени най-малко на електрическата енергия и това да успокои надлежно и производителите, а и жителите.
Тоест съгласно вас към момента инфлацията средногодишно може да е под 10% тази година?
- О, сигурно ще е под 10, в случай че нямаме доста сериозен спор в Украйна или някаква друга голяма рецесия, няма по какъв начин да достигнем средногодишно равнище над 10%.
Казахте, че евентуално и ЕЦБ върви към повишение на лихвите. Как това ще се отрази на цената на финансиране на България?
Цената за финансиране е към момента ниска, само че кардинално колкото по-рано издадем облигационните излъчвания, които са нужни за тази година, толкоз по-добре. Очакваме повишение на съществени лихвени проценти и от там надлежно по-високи лихви.
Все още ли смятате, че България ще извършва Маастрихтските критерии от позиция на желанието на страната да одобри еврото през 2024 г?
- Да, главните параметри са по този начин заложени.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама А 2024 година към момента ли е постижима дата за приемане на еврото?
- България работи доста интензивно и нямаме сигнали, че 2024 година не е постижима.
Предстои избор на нов шеф на Българска народна банка. " Продължаваме промяната " има ли собствен претендент?
Все още водим диалози с разнообразни специалисти и когато имаме подготвеност, ще го обявим.

А по какъв начин би трябвало да наподобява тази номинация съгласно вас?

- Трябва да има доста огромен интернационален престиж, защото това ще е основно при приемане на България в еврозоната. Това е исторически мандат от позиция на Българска народна банка, това е централният банкер, който ще вкара страната в еврозоната. И от тази позиция би трябвало да има и мощно изразен интернационален профил като цяло.

Кои са трите предпочитани задания, които вие сте си сложили тази година като финансов министър и като вицепремиер?

- Може би най-амбициозната задача е да обърнем мисленето в обществените структури - всеки лев, който се харчи, е на данъкоплатците и против него би трябвало да стои успеваемост. Не е значимо дали харчим малко или доста, значимо е дали харчим дейно. И това е доста друг метод на мислене от това, което се е случвало досега в доста от институциите. И в случай че успеем в тази част, това радикално ще промени и успеваемостта на обществените вложения, и успеваемостта на българската стопанска система като цяло.

Срещате ли опозиция против това?

- Всяка смяна среща опозиция. Но това, което ме обнадеждава, е, че в действителност виждаме и доста схващане от част от хората и в администрацията и изключително отвън нея, че към този момент не е въпрос кой какъв брой скача, кой какъв брой вика, какво се е случвало в предишното. И че е значимо в последна сметка какъв артикул съответната администрация ще даде на обществото и кой е най-ефективният метод този артикул да бъде даден. И това отключва креативно мислене, тъй като тук към този момент въпросът не е, че няма пари. Въпросът е дайте да забележим какво можем да свършим и с какви средства то би трябвало да бъде обезпечено, само че средствата са функционалност на работата, а не работата да е функционалност на средствата.

Другото, което сме си сложили като задача, е доста ударна електронизация на процесите, тъй че жителите и бизнесът да спрат да си губят времето по гишета, и се надяваме това да се случи. И третото е да използваме основни планове, капиталови и по Плана за възобновяване, освен за решение на структурни проблеми в страната, само че и за привличане на непознати вложения с огромен небосвод.

Планът за възобновяване към момента не е утвърден. Какви европейски средства и по коя линия очаквате тази година?

- Планът с плановете е предаден в Брюксел. Очакваме противоположна връзка. Така или другояче ние ще стартираме авансово осъществяване на огромна част от плановете в проекта, за което има средства в народен фонд, тъй че това да не стопира капиталовата част на проекта. Що се отнася до средствата, които ще получим по плановете, които са във фаза осъществяване, ще може да получим много съществени задатъци.
А кои планове ще започнете със лична финансиране тази година?
- Всички, които са подготвени. Очакваме плановете в сектор енергетика да бъдат подготвени. За незабавната помощ имаме сериозна подготовка. Колегите от превоза работят за новите транспортни планове - за мотрисите, за градските железници и по този начин нататък. Метрото е подготвен план.
Някои икономисти предложиха различен вид за по-ускорен стопански напредък - през понижение на осигуровките и нулев налог при реинвестиране на облагата. Вие по какъв начин бихте коментирали този метод?
- Да, нулев налог при реинвестиране на облагата е смислена мярка. Намаляване на осигуровките не знам до каква степен е свястно. В момента пенсионната система продължава да бъде недофинансирана, тъй че дали под формата на един налог ще се вземат парите за съфинансиране или под формата на осигуровки - по-добре тези средства да си влизат под формата на осигуровки целево.

Що се отнася до това дали частният бранш може да направи всички нужни отключващи вложения, по-скоро не. И повода за това е, че ние нямаме доверието и развита просвета за концесиониране на огромни обекти, примерно магистрална концесия е мръсна дума в България. Единият вид е да се опитаме да преборим това съмнение и надлежно да докараме частни вложители, които да активизират капитал, да създадат тези вложения. Това е един много муден развой с нерешителен излаз, до момента в който с една добра стратегия за обществени вложения, които да изградят тази инфраструктура, съгласно мен могат да бъдат реализирани много по-бързо резултати. Ако се влага дейно и без обири и корупция.
Какво ще се случи след юни с коронавирус добавките на пенсионерите? Едва ли има държавно управление, което ще каже оттук насетне ще взимате с 60 лева по-малко.
- Със сигурност коронавирус добавките ще спрат. Оттам нататък е въпрос на Министерството на труда и обществената политика дружно с съдружните сътрудници, само че и със синдикати и работодатели да прегледат съществуващия пенсионен модел и по какъв начин работи той. И откакто се огледа този мотел, да се предложат промени в него. Много значимо е това възприятие за правдивост и баланс да не бъде нарушено при една смяна в тази система.

От друга страна, където имаме пенсии или изобщо приходи под линията на беднотия - те да влязат в обществените стратегии за допълващ приход. Това би разрешило пенсията да не се употребява като обществен инструмент. Пенсията е право, което се поставя за това, че човек е положил несъмнено количество труд, внасял е избрани осигуровки и надлежно получава несъмнено заплащане против този труд и тези осигуровки. От друга страна, не можем да оставим хората да ровят по кофите за отпадък, само че за това си има обществена система и това доплащане би трябвало да пристигна оттова.
Оставяте усещането, че в действителност има пари за всичко. От друга страна обаче, бюджетът е плануван на недостиг и той ще продължи да е на недостиг през идващите 3-4 години. А някои хора се тормозят от тази политика, защото България през последните години беше фискално изрядна.
Политиката, която ние организираме, има няколко червени линии. Едната алена линия е обвързвана с това условно непрекъснатите ни разноски сигурно да не са повече от приходите. И в случай че погледнем какво харчим за пенсии, за учебни заведения и така нататък по отношение на приходите, сме на остатък от 1.7%. Тоест дефицитът е функционалност на това какъв брой решаваме да влагаме като национални средства.
Тоест на финансовите разноски?
- На финансовите разноски напълно. Ние сме на остатък, що се отнася до всичките условно непрекъснати разноски в страната. Оттам нататък какъв брой решаваме да влагаме, каква е възвращаемостта на тези вложения, това е към този момент политическа преценка и на ръководещата коалиция, и на Народното събрание. Но сигурно това не отключва гръцки сюжет, при който вземаме заеми, с цел да плащаме пенсии. Не застрашаваме устойчивостта на системата.

И другото - тези вложения би следвало да отключат напредък. Ако те не отключват растеж и са неефективни, тогава би трябвало да преразгледаме всички тези политики.

И не на последно място - с електронизацията на държавното управление и структурните промени, за които говорихме, чакам този доста бърз растеж на разноските в държавно ръководство да спре.
Това го споделя всяко ново държавно управление първоначално и най-после се оказва, че не се е получило.
- Кое друго ново държавно управление е поело целия политически негатив на това да не усили заплатите в държавната администрация? Както и да е планувало действителни разноски за преструктуриране, тъй като съкращенията няма по какъв начин да станат с магическа пръчка, без да бъдат финансово обезпечени.
А то ще е на първи стадий освобождение на хората, които са в пенсионна възраст?
- Не, не, всяка администрация си има съответни метрики и действия, които те би трябвало да извършат, с цел да могат да доставят услугата, поради която тази администрация съществува. И оттова нататък би трябвало да се види кой е най-оптималният вид тази услуга да бъде доставена. Това може да минава през смяна на процеси, през електронизация, може да минава през пенсиониране на хора, а някъде може пък пенсионерите да са нужни. Няма обща рецепта. Идеята не е да наказваме администрацията. Въпросът е да си прегледаме процесите, с цел да станат ефикасни от позиция на актуалните действителности, механически благоприятни условия и потребности, население.
Как си обяснявате обстоятелството, че междинната заплата в обществения бранш години наред изпреварва тази в частния бранш, и каква е вашата визия за заплащането в обществената сфера като цяло в идващите години?
Според мен се дължи на политика на общо повдигане на заплащането на калпак. И тъкмо тук е концепцията да се мине през тези разбори и преструктуриране на съответните администрации и да се дефинира за всяка служба съответно възнаграждение, а не Пешо да се съпоставя с Тошо. И когато минем през този развой, би трябвало да забележим най-после действително какво ще се получи. Но истината е, че в случай че се вземе поради и фактът, че за заплатите в обществения бранш осигуровките се заплащат напълно от работодателя, разликата ще е още по-голяма по отношение на това, което сподели статистиката. Производителността в обществения бранш също би трябвало да стартира да изпреварва продуктивността в частния, с цел да отбрани тези заплати.
Защо не изчакахте за нарастването на оптималния застрахователен приход от 1 януари следващата година от позиция на предвидимост за бизнеса?
Още предходната година ноември стана ясно, че ще има повдигане на оптималния застрахователен приход, то се случва от 1 април. Така че това са едни шест месеца напред. Много е значимо да се регистрира, че действително минималната заплата, оптималният застрахователен приход, минималната пенсия, таванът на пенсиите, всички тези параметри би трябвало да се движат дружно. И е мъчно да очакваш, че при растеж на заплатите с 15% тази и 10 - 15% предходната година, т.е. кумулативно 25 - 30% растеж в междинната заплата, няма да има придвижване на оптималния застрахователен приход. Единствената причина да няма придвижване е, в случай че се окаже политически напън. Нормалната логичност на нещата е, когато се подвига междинната заплата, да се подвига минималната, да се подвига оптималният застрахователен приход, те вървят в пакет. Така че от тази позиция не мисля, че някой е сюрпризиран. Или в случай че е сюрпризиран, може би е разчитал на някакъв вид политически напън, с цел да не се случи това. И по тази причина и в съдружното съглашение е записано и към този момент започнаха диалози да се създаде формула, по която по отношение на ясни параметри, измерими от Националния статистически институт, не решавани от политиците, да се трансформира оптималния застрахователен приход, надлежно и минималната заплата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР