Асен Василев да запази „Мариците“, с перки и батерийки не

...
Асен Василев да запази „Мариците“, с перки и батерийки не
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Държавата трябва да сложи таван на цените за 20 стоки


Асен Василев да резервира „ Мариците “, с перки и батерийки не става

- Г-жо Зайкова, по какъв начин гледате на концепцията за интервенция на страната с непазарни способи за прекъсване на растящите цени?

- Късно е към този момент да се контролират цените с пазарни ограничения, тъй като повишението на цените е реалност. Едното решение е слагане на таван на 20-те артикули, които българинът купува преди всичко. Второто е разрешаване на избрана численост от даден артикул, каквато процедура към този момент вкараха други европейски страни. Не е належащо за купуваме по 20 каси олио, стигат ни и 2-3 бутилки, зависи от размера на фамилията. Хора, тъкмо това подвига цените, нарасналото търсене!
В същото време би трябвало да се помогне на бизнеса при всички положения. У нас той е 92% дребен и междинен, т.е., тези хора нямат финансовите запаси на огромните компании. Сега дават 250 лв. на мегаватчас помощ на компаниите, което е нищо, в случай че на пазара цената му е 800 лв.. Много е надалеч от помощта това! Пари има в страната. Европейският съюз провежда специфичен фонд за помощ. Има пари и в буферите на бюджета, идва и актуализация. Самите министерства имат също икономисани средства.

- Колко време ще издържим на тази война?
- Кой знае! Някои споделят, че войната свършва още през март. Ама аз не го имам вяра. Цяла Европа мъчно ще издържи на дълга война, освен България. За страдание, не са единствено нефт и газ. Говорим за желязо, редки метали. Украйна е страната производител на най-вече чипове за компютри, въобще за електрониката.
На американците им пука. Те внасят едвам 8 % от горивата от Русия и могат да си разрешат. Освен това имат и нефт, и газ, даже продават. Но България е в изключително тежко положение, тъй като е най-бедната страна в Европейски Съюз. Имаме смешни приходи. Вече дадоха образец с гърците, които идват у нас да пазарят горива и храни. Ама междинната работна заплата в Гърция е съвсем 1220 евро. Нашата е 810 евро. Тяхната минимална заплата е 703 евро, а нашата - 710, само че левове.

- Окей, само че и там бензин, самун скочиха с по 50 евроцента, и то по информация от предходната седмица. Тази може и нагоре да са отишли цените.
- Нашите горива са при всички случаи по-евтини, тъй като внасяме по-евтин съветски нефт, а гърците го докарват от други дестинации. Дори след спекулата у нас отново остава по-евтин. Продължаваме да получаваме от Русия и газ, който също е по-евтин от този на европейските тържища сега. Надявам се да продължаваме да получаваме до края на контракта, който завършва тази година. Не би трябвало да стопират доставките, въпреки всичко през нас минава тръбата, наречена „ Турски поток ". И нещо друго - би трябвало да оставим личните енергийни източници, приказвам за „ Мариците ". Това, което сподели вицепремиерът Асен Василев, ще би трябвало да се заям. Смешно е да работят до 2024 година! Как поляците си договориха техните въглищни централи да останат до 2050 година, като последователно затварят! С батерийки и перки няма да стане. Нито с вода! Но решение има, то идва от нашите умни момчета и девойки.

- Изненадвате ме! Но какво е то?
- Става въпрос за апаратура, която към този момент работи. Идете в Созопол и вижте! Тя преработва отпадък, без да бъде подбран. Сама си прави сепарации и на финала не излизат нездравословни излъчвания. Произвежда ток и загрява вода за парното. Може да решим с 3-4 такива съоръжения към огромните градове проблемите и с боклука, и с по-евтин ток, и по-евтино парно. Вицепремиерът да види това, а не да прави батерийки и да гори отпадък. Да не приказвам за „ Мариците ", цялостен парадокс!

- За български иноватори ли става въпрос?
- Да, наши момчета и девойки. Работата е там, че не желаеха да включат плана в Плана за възобновяване и развиване, макар че работи с триумф в Созопол. Макар че кой ли го е виждал този проект? Аз персонално не съм! Затова в този момент започваме да преговаряме с кметовете. На 17 март имаме среща с госпожа Йорданка Фандъкова, тъй като тя има средства, които не може да употребява. С 4 съоръжения ще решим казуса на София, с цел да не заплащат хората по 1000 лв. парно.

- А в Пловдив има ли интерес към плана?
- Говорих към този момент със заместител регионалния шеф Лъчезар Бакърджиев, който е от Има Такъв Народ. И в Пловдив ще създадем скоро среща. Търсим общини, които имат свободни средства.

- Колко ще коства един план за град като Пловдив?
- Една апаратура излиза към 80 милиона лв., само че се изплаща доста бързо. За построяването на една апаратура е нужно Общината да даде 2 декара някъде. За Пловдив - хайде, не две, само че три съоръжения стигат, с цел да се почисти цялата област от боклука, а не да се чудим какво да го вършим. Ще дадат и на ниска цена ток, и парно. Пак ви споделям, парите се връщат бързо, няма да плащаме за нездравословни излъчвания. Идете в Созопол и вижте! Там има кмет, дето му сече пипката.

- Като умел човек имате ли отговор на въпроса за какво българинът се юрва да купува две каси олио, какво ще ги прави? Нали гранясва - за похлупак?
- Народът има вяра на клюки. Не може да разбере, че по този начин самичък подвига търсенето, а оттова и цената скача двойно. Така се и случи. Вероятно тук има и политически детайл. Каквото се случи на бензиностанциите, това стана и с олиото. България може да се зарине със слънчоглед и олио, правилно, разнообразни качества. Важното е, че го има. Смешно е да се бием в София, където има хиляди магазини. А и както казахте, олиото може да се скапе. Аз си купих последно една бутилка, която тази заран свърши, апропо.

- На каква цена я купихте?
- Купих я от магазина до нас за 4,20 лв.. Няма значение. Признавам, има далавера. Някой желае да забогатее за два дни. Това също го има. Но може да се следи. Трябваше още преди 20 дни държавното управление да каже: хора, има зърно за самун, за фураж, слънчоглед за олио, бъдете спокойни! Като вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова още януари трябваше да подреди тези инспекции и нямаше да се случат по този начин нещата. Другият вицепремиер и финансов министър - Асен Василев, приказва безспорната истина по тематиката, само че късно. Не може да вървим след събитията. Сигурно иска ми се сърди, само че аз си споделям истината.

- Защо да се сърди, в случай че е истина?
- За мен хората нямаше да се бият по магазините, в случай че им беше обяснено преди 3 седмици. Така сами си вдигнахме цената на олиото, като купувахме с каси, тъй като имаме вяра на един слух.

- Като консултант на „ ИТН " направете една оценка - оправят ли се вашите министри, най-много Александър Николов, защото войната утежни така и така тежкото състояние в енергетиката?
- Трябва да ви кажа, че никак не им е елементарно на момчетата. Никак! Затисна ги рецесия след рецесия, нека оцелеят! Не се тормозя за господин Гроздан Караджов, той е печен. Минал е през всевъзможни празненство и институции. Но не може да оставят нашето момче в енергетиката Николов гол като пушка! Може ли при четирима заместници да няма нито един енергетик? Това е по този начин! Не му е елементарно на момчето, нека успее!

- Последно, да се върнем към войната! Докога ще издържи Путин, тъй като след тези наказания по никакъв начин не е елементарен животът и в Русия, меко казано?
- Като баба, майка и жена съм срещу всякаква война. И най-лошият мир е по-добър. Аз не знам да има обективни войни. Случва се нещо извънредно. Рухват две огромни стопански системи. Украйна - ясно, Русия търси към този момент помощ от Китай. Дано в околните 10-15 дни седнат и се схванат. Иначе към този момент са покрай полската граница и да не дава бог да прехвърчи някой снаряд. Трябва да се намеси НАТО и какво вършим ние! Какво оставаме на нашите деца? Нищо! Лишаваме ги от живот, тъй като международната война ще бъде страшна. Само дипломацията може да реши въпроса. Аз се надявам, че ще се схванат в Израел. Тамошното държавно управление съумя за резервира някакъв неутралитет. И руснаци, и украинци могат да идат в Израел умерено.

- Най-малко тъй като Зеленски е евреин, а за еврейското лоби в Русия няма потребност да приказваме?
- Баща ми е евреин, тъй че аз имам вяра на моите хора. (Смее се.)

Визитка

Мика Зайкова е стопански консултант на „ ИТН ". Завършва МГУ и Икономическия институт в София. Започва кариерата си като инженер в Топлоелектрическа централа „ Марица изток ", след това работи като икономист в разнообразни министерства, комитети и синдикати. Депутат от партията на Слави Трифонов в предходните две национални събрания. Като най-възрастен депутат открива съвещанията, което я прави и първата жена в историята на България, получаваща сходна чест.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР