ърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от

...
ърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от
Коментари Харесай

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

ърватия получи първите колета филантропична помощ от България, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Два военно-транспортни самолета С-27J "Спартан " с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с филантропична помощ от България за потърпевшите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 година, са кацнали поредно на летище Загреб през днешния ден преди обяд.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба "Гражданска отбрана " и Министерство на защитата, както и на Европейската комисия са участвали при разтоварването.

По-късно през днешния ден се чака в Загреб да дойде спомагателна пратка с филантропична помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен С-27J "Спартан ". Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми кревати, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на защитата на Република Хърватия и Томислав Маревич, началник на Службата за оперативна подготвеност към "Гражданска отбрана ", са благодарили на българското държавно управление и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те са определили помощта като взаимност, която удостоверява мощното другарство сред българския и хърватския народ, датиращо от епохи.

От външното ни министерство напомнят, че на 30 декември 2020 година Министерският съвет отпусна посредством бюджета на Министерство на външните работи 100 000 евро в помощ на Хърватия за възобновяване от земетресението. Организирани са и незабавни доставки на минерална вода за страната, се показва в известието.

По-рано през днешния ден

Два военно-транспортни самолета С-27J „ Спартан” с екипажи от състава на Военновъздушните сили, излетяха в 8 ч. тази заран, 1 януари, с цел да превозят филантропична помощ от България за бедстващите след земетресенията в Хърватия. Това оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

Да поздравят екипажите преди излитането на авиобаза „ Враждебна” пристигнаха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушни сили бригаден военачалник Петьо Мирчев.

„ Започваме годината с виновна задача .

Искам да благопожелавам новата година на екипажите, да им пожелая триумф и все по този начин да извършват задачите”, е споделил адмирал Ефтимов.

„ Още при започване на пандемията военно-транспортната авиация беше първата, която реагира – за доста малко време бяха превозени курсантите, които бяха на образование по „ Еразъм” в разнообразни страни”, е припомнил началникът на защитата. „ Нека да има изправни самолети, подготвени водачи и механически състав и да потвърдим, че обществото постоянно може да разчита на Българската армия”, е добавил адмирал Ефтимов.

Той е обяснил, че през днешния ден ще бъдат изпълнени общо три полета за транспорт на филантропична помощ до Хърватия. След завръщането на двата самолета, единият ще бъде претрупан още веднъж, с цел да извърши и транспортира и последната пратка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР