Артьом Ус е син на губернатора на Красноярск, трябвало е

...
Артьом Ус е син на губернатора на Красноярск, трябвало е
Коментари Харесай

Закопчан в Италия за шпионаж руснак духна под носа на пазвантите си

Артьом Ус е наследник на губернатора на Красноярск, трябвало е да бъде екстрадиран в Съединени американски щати
Обвинението против беглеца е закупуване на военни технологии за Москва

Медии замесват измежду уредниците на показното изгубване и българин

Закопчаният в Милано за шпионаж в интерес на Москва четирийсет годишен руснак Артьом Ус изчезна крепко пушек отдолу под носа на италианските си пазванти и към този момент 10 дни никой не може да каже по какъв начин е съумял в извънредно сложното начинание.

Описвайки в детайли шеметното му бягство от жилището, където е бил под домакински арест, авторитетните всекидневници “Кориере каузи сера ”, “Република ” и “Ла Стампа ” акцентират, че то е станало допустимо посредством единствено на специфичните служби на Кремъл и със съдействието на техни сътрудници под прикритие на Апенините. “Ла Стампа ” и информационнит уебсайт “Милано Тудей ” замесват в аферата с мирис на Студена война и българин, който бил момче за всичко на беглеца и му пазарувал постоянно от непосредствен супермаркет. Вестниците не пестят и рецензиите си към охраняващите руснака карабинери, които отиват в неговия дом-затвор край Милано, повече от час откакто нарочната електронна гривна на крайници му е алармирала, че към този момент не е намястото си. И откакто пожарникари разрушават вратата на жилището, униформените чиновници на реда намират там единствено мръсни облекла, а близката охранителна камера посочила, че шпионинът си е обрал крушите с дребен непретенциозен автомобил, докаран от незнаен към този момент асистент.

Артьом Ус бе задържан на предишния 17-ти ноември на миланското летище Малпенса въз основа на интернационална заповед за задържане, издадена от правосъдните управляващи на Ню Йорк. Младият мъж, който е наследник за посочения като персонален другар на Владимир Путин губернатор на Красноярския регион в Сибир Александър Ус, е упрекнат от американската страна в контрабанда на нефт от Венецуела за Китай, само че на първо място в закупуването от западни страни за сметка на Москва на сложени под строго ембарго военни технологии и бойна техника. В края на ноември обаче италианските юристи на беглеца Виничио Нардо и Фабио де Матеис съумяват да го изкарат от пандиза и той е подложен под домакински арест с нормалната за такива случаи електронна гривна за надзор. Настаняват го в наетия в това време от брачната половинка му Мария Ягодина необятен апартамент в жилищния комплекс Борго ди Виено в южните покрайнини на Милано, като са му неразрешени всевъзможни контакти.

Посещават го несъмнено представители на консулството на Русия - нещо напълно обикновено в дипломатическата процедура, както и американските юристи, които би трябвало да го защищават на очертаващия се в Съединените щати гръмък развой. Но на 13 март брачната половинка на Артьом изчезва вдън земя, като няколко дни по-късно тя се появява в Москва жива и здрава, а на 21 март съдът в Милано разпорежда руснакът да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, с цел да дава отговор за вменяваните му закононарушения. Да, само че на другия ден, малко след 14 часа той напуща жилището си и до момента проверяващите органи са открили единствено, че евентуално е бил подкрепят от шестима индивида и посредством промяната на 4 - 5 автомобила се е добрал до свободата в Швейцария или Сърбия, напускайки във втория случай Апенините през Словения.

В репортажите си за “хирургическата ” съгласно “Кориере каузи сера ” акция на съветските служби италианските вестници напомнят, че представителят на Кремъл Дмитри Песков бил декларирал при арестуването на Артьом Ус през октомври, че Русия ще направи всичко допустимо за отбраната на неговите ползи. Освен това медиите осведомят, че в работата си по разкриването на шпионската активност на руснака контраразведките на Апенините били открили, че той разполагал с десетки милиони евро и долари, “паркирани ” в сметки из разнообразни страни. Като осъществявал противозаконната си активност с помощта на две регистрирани в Италия през 2016 година компании - едната на о. Сардиния, а другата в самия център на Милано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР