Артритът е заболяване, което заема едно от първите места сред

...
Артритът е заболяване, което заема едно от първите места сред
Коментари Харесай

5 мита за артрита, в които сляпо вярвате

Артритът е заболяване, което заема едно от първите места измежду аргументите за неработоспособност. Появилите се през последните години медикаменти и способи на лекуване са в положение да извърнат тази обстановка, само че при навреме сложена диагноза. Колкото по-рано се стартира лекуването, толкоз по-малко евентуално е пациентът да се нуждае от скъпа, доживотна терапия.

Проблемът е, че голямото болшинство от хората не знаят какво съставлява това заболяване или имат изцяло неверна визия за него. Специалистите от информационната организация AG Loyalty събраха и обобщиха най-често срещаните легенди за артрита.

Мит 1: Това е болест на старите хора
Артритът може да възникне на всяка възраст: някои от неговите форми засягат даже деца (например, систематичен ювенилен артрит). Ревматоидният артрит се среща във всички възрастови групи, само че пикът му е в диапазона от 30 до 45 години, което съответствува с най-активния интервал на трудоспособността. Заслужава да се означи, че към 2/3 от пациентите с ревматоиден артрит не са в положение да работят до 10-ата година от развиването на заболяването, имат изразени функционални разстройства и ограничавания в всекидневието. Жените се разболяват от ревматоиден артрит три пъти по-често, в сравнение с мъжете.

Мит 2: Всички артрити са идентични
Думата “артрит”, която безусловно значи “възпаление на ставата”, постоянно се употребява за обозначаване на всички ревматични болести. Обаче съществуват повече от 200 ревматични заболявания. Например, една от най-често срещаните е ревматоидният артрит - хронично, инвалидизиращо, автоимунно заболяване, което визира от 0.5 до 1% от популацията на света. Ревматоидният артрит принадлежи към групата на автоимунните болести и би трябвало да бъде разделен от не възпалителните ставни болести - другите типове артрози (остеоартрити). Има и други типове артрит, всеки от тях е със своите характерни особености (например, реактивен, псориатичен артрит).

Останалите легенди за артрита, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР