Артистичното кварталче Капана е един от примерите за успешна регенерация

...
Артистичното кварталче Капана е един от примерите за успешна регенерация
Коментари Харесай

Варна изкопира Пловдив: Вижте какво са намислили СНИМКИ

Артистичното кварталче „ Капана ” е един от образците за сполучлива регенерация в Пловдив. Общината вложи много старания, с цел да запази неговата специфичност, обичаи и локална еднаквост.

Днес Варна е напът също да има собствен креативен квартал по модела на пловдивския „ Капана ”. Той се назовава „ Таляна ”.

На 12 април т.г. двете зони ​- „ Капана ” и „ Таляна ” - се побратимиха с подписването на съглашение сред „ Пловдив 2019 “, Фондация “Иноватор ” и Сдружение “Таляна ” от Варна. Целта на съглашението е да се покаже неповторимата просвета на двата града, да се развият исторически значимите зони и да се обновят обособените градски зони като цяло. И двата квартала не са административни единица, а са резултат от напъните за основаване на артистични зони в градовете.

Използвайки думата “побратимяване ”, варненци оповестиха, че търсят духовна последователност и връзка с Пловдив и самодейностите, които стоят в основата на “Капана ”, като черпят опит от тях. Вече се търси метод за по-голяма пешеходност на квартал „ Таляна ” - образец за това е новата пешеходна зона на ул. “Цар Симеон ”. В добавка доста от локалните фестивали към този момент се концентрират върху уличното изкуство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР