Артист, участвал с голото си тяло в изложба на Марина

...
Артист, участвал с голото си тяло в изложба на Марина
Коментари Харесай

Артист, участвал в гол пърформанс, заведе дело за сексуален тормоз

Артист, взел участие с голото си тяло в галерия на Марина Абрамович през 2010 година, подаде тъжба против Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (МОМА) за полов тормоз, заяви Асошиейтед прес. По думите му той е бил обект на експанзия голям брой пъти по време на пърформанс преди 14 години. 

Жалбата е подадена в Манхатън на съображение специфичния щатски закон, който планува по-голяма отминалост за сходни обвинявания. Независимо че в началото откритият период на деяние за този закон изтече през предходната година, беше реализирано единодушие той да бъде продължен.

Джон Бонафид е декларирал, че е бил обект на полова експанзия от петима фенове на ретроспективния пърформанс на Абрамович The Artist Is Present ( " Артистът участва " ). 

Музеят към този момент не дава отговор на запитвания по жалбата, изпратени онлайн. Марина Абрамович не е ответник и не разяснява. 

Конкретната творба с присъединяване на Бонафид - Imponderabilia, е налагала двама актьори да стоят изцяло голи един против различен на разстояние от към 45 см. Изложбата се е провеждала от 14 март до 31 май 2010 година

Музеят е окуражавал посетителите да минават сред двамата актьори по пътя от една изложба към друга. Хората, които са показали експанзия към Бонафид, са били най-вече възрастни мъже. Един от тях е бил част от корпоративната администрация на музея и след това е бил изключен от нея, се споделя в жалбата. 

През последните седмици на изложбата клиент е навлязъл в персоналното пространство на Бонафид три пъти, преди да бъде спрян от защитата. 



Бонафид се е оплакал от общо четири случая на администрацията на музея и на защитата, се споделя в жалбата на актьора. При петия случай на експанзия е участвал чиновник от защитата на институцията.

Бонафид е бил очевидец и на полова експанзия против своята партньорка в спектакъла - тя е била целувана без нейно единодушие. 

По време на договарянията за присъединяване двамата актьори са изразили своите опасения в писмо до музея. След откриването няколко медии, измежду които " Ню Йорк таймс ", са съобщили за непочтено държание на гости. Сексуалната експанзия по време на Imponderabilia е била обект на полемики в артистичните среди на Ню Йорк. 

Въпреки това музеят не е подхванал дейности да отбрани артистите и да предотврати следващи случаи на експанзия - като да вземем за пример да предизвестява феновете, че не е позволено да допират участниците в пърформанса, се споделя още в жалбата.

Месец след откриването на изложбата музеят е издал справочник с протокол за предизвестие от страна на артистите към работещите в музея при положение на непристойни докосвания и липса на сигурност.

Бонафид се е съгласил да продължи присъединяване си след случаите на експанзия, само че е страдал прочувствено в продължение на години. Психическото му здраве, имиджът и кариерата му са потърпевши вследствие на случилото се. 

По думите на юриста на Бонафид Джордан Флечър неговият клиент ще желае развой и отплата за претърпени вреди. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР