Арт проектът Икони върху сандъци за боеприпаси“ ще бъде представен

...
Арт проектът Икони върху сандъци за боеприпаси“ ще бъде представен
Коментари Харесай

Отбелязват 2 години от войната в Украйна с арт проект във Варна

Арт планът " Икони върху сандъци за муниции “ ще бъде показан във Варна. Ще може да го видите на 28 февруари – сряда, от 18:00 часа в Културно пространство ReBonkers, ул. " Барутен Погреб “ №4.

На 24 февруари се означават 2 години от началото на пълномащабната война на Русия против Украйна. Във връзка с това, пространство ReBonkers провежда галерия на украинските актьори Соня Атлантова и Олександър Клименко. Събитието е в партньорство с Посолството на Украйна в България и показва икони, рисувани върху сандъци за муниции.

Концепцията на плана съчетава на пръв взор несъвместими неща: атрибутите на актуалната война и античния живописен език, датиращ от европейското Средновековие. Така войната на Русия против Украйна се осмисля на фона на украинската и даже европейската история от последното хилядолетие.

Важно е иконата върху сандъка за муниции да работи освен като набожен признак, само че на първо място като културен феномен, предмет на изкуството. Излизайки отвън религиозното пространство, това излиза наяве за всеки както в Украйна, по този начин и в чужбина.

От пролетта на 2015 година, планът " Икони върху сандъци за муниции " поддържа редица благотворителни начинания и планове, ориентирани към подкрепяне на украинските военни и цивилни, наранени от съветската експанзия, в това число Болницата на деятел Лука, план за медицински доброволци на фронта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР