Арт галерия Le Papillon във Варна представя изложбата живопис на

...
Арт галерия Le Papillon във Варна представя изложбата живопис на
Коментари Харесай

Арт галерия Le Papillon представя изложбата на Станимир Видев Архитектоника

Арт изложба Le Papillon във Варна показва изложбата живопис на Станимир Видев " Архитектоника ".

Откриването е на 19 май (четвъртък) от 18:19 ч. в изложбения салон на на галерията на ул. " Драгоман " 12. Експозицията може да бъде забелязана до 15 юни, оповестяват от галерията за Moreto.net.

Обичан и предстоящ създател, с многочислени фенове в България и отвън страната, той е постоянно с характерен жанр и знаково наличие в актуалната културна сцена. Хармонии от композиции на комплицирани цветове и силуети бележат 65-годишнината на създателя, извеждащи " Архитектоника “ като естествено мото на актуалната експозиция.

" Темата, която ме е вълнувала за картините в тази галерия е обичаният ми град с неговата архитектоника, лъчение, тоналност и силуети. Силуетите, които виждам всеки ден пред мен, до момента в който се разхождам из градските улици. Силуетите на хората, които носят разнообразни настроения и положения. Силуетите на къщите, които се трансформират необикновено според от слънчевите лъчи, облачното време, дъждът или са огрени от лунната светлина… За мое благополучие, след тези рецесии на пандемия и трагични промени в обществената, политическата и военната конюнктура по света, започнах да се вглеждам в сянката и светлината и това ме предизвика да го претворя в своите абстракции. Така съм се опитал да изразя моето персонално отношение и страст към протичащото се ", споделя Станимир Видев.
Във всичките му платна са вплетени възприятията и любовта му към град Пловдив, само че и към загадъчната прочувствена същина на женската природа. " Архитектониката “ на Станимир Видев е философия за салдото на цвета, в неговите нюанси и формата, в нейната конструкция. " Архитектоника “ е неговата научна идея от динамични композиции от основните обособени детайли в изобразявания обект, само че по този начин ловко хармонирани, че се възприемат като едно цяло.

Сякаш джазирани цветни петна, само че с безапелационно чувство за целокупност на облика и с проследяема взаимовръзка сред съставните му елементи. Това са видимо съответни пейзажи и в действителност пластични комбинации на багри и размери с многопластови цветни фрактури, построени с умелата ръка на актьора на топли и студени тонове. Видев образно въплъщава вътрешната конструкция на град Пловдив, неговият пулс, движение и характер боравейки си игриво с присъщите за него механически способи да лишава от наслагванията, да натрупва и да оставя релефи, фрагментирайки цялата комбинация с обособени дребни самостойни картини.

Видев обича основаването на самобитни градивни портрети на този южен град - мястото, което го е построило като актьор, обича да споделя картинно за душата и постройките му, за жителите му.

Живописта на Видев е на границата на действителното и нереалното, което го прави толкоз скъп и обичан, и с цел да я усетиш добре би трябвало да умееш да се вглеждаш. Тя е мощно прочувствена, разкриваща отпечатъците от насъбрани усещания и усеща в художника. Без да се стреми към построяването на композиционни центрове (един или повече), художникът съумява единствено посредством умелото боравене с цветовете да реализира няколко проекта и някъде измежду тях да скрие един, само че значим подробност, който в първия миг можеш и да не забележиш.

Различните прочувствени и физически положения на художника, случки от всекидневието, развълнували мисълта на актьора, са главният му креативен мотор. Пейзажите са хармонични колоритни нереални композиции, само че постоянно препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Платната му излъчват доста сила, влияят с уверено полагане на цветовете с утайване и лишаване на боите за реализира на светлината.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР