Aрт галерия Ларго във Варна ще представи самостоятелна изложба живопис

...
Aрт галерия Ларго във Варна ще представи самостоятелна изложба живопис
Коментари Харесай

Художникът Юли Шумарев избра Варна пред Лазурния бряг за своята изложба

Aрт изложба " Ларго " във Варна ще показа независима галерия живопис на пловдивския художник Юли Шумарев. Експозицията носи поетичното име „ Макгахански блусове и балади “ и към съвсем всяка от показаните картини има и къси есета, написани от художника, оповестяват от галерията за Moreto.net.

Откриването е от 18:30 часа на 1 септември (четвъртък), а изложбата ще може да бъде прегледана до 19 септември.

През есента на 2022 година ще излезе от щемпел романът на Юли Шумарев, носещ същото заглавие като изложбата: „ Макгахански блусове и балади “. Издателството е „ Жанет 45 “. За книгата нейната редакторка Ина Иванова споделя: „ Макгахански блусове и балади “ на Юли Шумарев е пояснение в обич не просто към Пловдив, само че и към детството, претърпяно на една квартална уличка, опряла тил в Стария град.

И в случай че детството е колаж от досада и въображение, то паметта внимателно съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и мъчно порастване. А улица „ Макгахан “ към този момент е част от литературната ни география. “

На дребната пловдивска уличка „ Макгахан “ е минало детството на художника. Спомените от това отминало време, от това място, такова, каквото е било преди, са занимавали Юли Шумарев доста пъти в годините. От 2010-а насам в изложба Ларго неведнъж сме показвали картини от този, явно изобилен цикъл картини, отдадени на дребните истории от улица „ Макгахан “.

Тези дребни истории бяха разказвани посредством боите и платното. Но лека- бавно в последната година и половина Юли Шумарев стартира да рисува своите картини и със слово. И му се получаваше не по-зле от картините. Запленени от тези къси разкази, от тяхната тиха, ненатрапчива, нежна и поетична стилистика, поканихме художника да сътвори серия от картини и дребни истории, които да си кореспондират едни с други, да се допълват и да основат дружно една обща история. Така се роди тази галерия.

И в актуалната експозиция феновете ще се потопят в идеалния свят на художника – свят, цялостен с деликатност, с носталгия, с влюбване, свят, в който хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две. В творбите на Юли Шумарев фамилията е кръстопътя на света, посредством тях той ще ни разкрие смисъла на живота, който съгласно него е в това да обичаш и да бъдеш обичан.

За художника:

Юли Шумарев е роден на 09.07.1969 година в гр. Пловдив. През 1993 година приключва „ Начална педагогика “ в ПУ „ Паисий Хилендарски ”, със специализация „ Изобразително изкуство “, при доцент Бисер Дамянов. Работи в региона на живописта. Юли Шумарев има осъществени петнадесет независими изложения в България, Норвегия и Франция, както и многочислени участия в взаимни арт планове. Член е на неофициалната група „ Art Box 69 “. Участвал е няколко пъти в Нощта на музеите и галериите в Пловдив с галерия в паметното заведение,,Найлона “. Негови картини са владеене на Българския културен център в Париж, ГХГ „ Илия Бешков ” – гр. Плевен, както и на доста частни колекционери в България, Европа, Съединени американски щати и Канада. Живее и работи в родния си град.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР