Арт галерия Ларго“ във Варна организира сборна изложба три в

...
Арт галерия Ларго“ във Варна организира сборна изложба три в
Коментари Харесай

Джаз, рагтайм и френски шансони в картини излизат на изложба във Варна

Арт изложба „ Ларго “ във Варна провежда сборна галерия „ три в едно “ - „ Малка лятна музика по Ларгото “ от 20 юли до 2 август. В експозицията вземат участие произведения на трима художници - Валери Ценов, Цанко Цанков и Галя Чунтова. 

Първата част от трилогията е изложбата на  пловдивския художник Валери Ценов. Тя е озаглавена  “Шансон “, поради мелодичните и чувствени френски шансони, които хармонират на творбите на Валери. В картините му има амазонки, чародейки, феи, изкусителки.

„ Джаз “ е кръстена втората част от изложбата, в която Цанко Цанков показва своите картини. И те, като джаза, са освободени, непокорен и провокативни. Предизвикват у публиката интерес и може би недоумение и отвращение. 

В третата крайна част софийската художничка Галя Чунтова ще показа картините си под името „ Рагтайм “.

Рагтаймът е жанр музика, който се заражда в южните американски щати, само че стартира да се разпространява на север, следвайки огромната миграция на тъмнокожото население към огромните и богати северни градове. Затова тази музика е знак на придвижването, на себедоказването (чрез фамозните надсвирвания сред музиканти) и тя е заредена с доста сила и жизненост.

Картините на Галя Чунтова са отдадени точно на този жанр музика, предходник на джаза.

Художничката употребява един малко прочут прийом на име „ сериграфия “. Тя е техника, разпространявана при започване на 20 век и произлиза от две старогръцки думи ser/сито/ и graphos /пиша/ - печатане, което се прави благодарение на решето и фото-шаблон на всеки образ върху опънато на рамка платно.

" Сериграфията е композиция от фотографска интерпретация и авторски умения, позволяваща истинска цветност и благосъстояние в повторението на облиците. Творбите ми са предизвикани от интереса ми към Анди Уорхол и течението – ПОП АРТ в изкуството ", споделя Галя.

За да станат картините й още по-звънки и истински, художничката дорисува сериграфиите благодарение на акварел,което ги трансформира в единични и неповторими бройки, без опция за повтаряне или реплика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР