Арт Галерия Ларго представя на вниманието на почитателите на изящното

...
Арт Галерия Ларго представя на вниманието на почитателите на изящното
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя виртуалната изложба Тежестта на короната“

 Арт Галерия Ларго показва на вниманието на феновете на изящното изкуство виртуална сборна галерия – живопис и статуя " Тежестта на короната “. Изложбата ще може да бъде прегледана в уеб страницата на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Facebook. В експозицията ще забележим произведения на модерни български художници – Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – наследник, Елисавета Ангелова, Кръстьо Тодоров – Кеца, Милена Димитрова – Лена, Николай Ангелов – Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Росен Рашев – Рошпака, Свилен Желязков, Снежина Попгенчева, София Николова, Стефан Георгиев, Татяна Харизанова, Цветан Казанджиев. В изложбата ще забележим и няколко произведения на обичания в България турски художник Хикмет Четинкая. 

Нарекли сме най-новия ни план " Тежестта на короната “, търсейки пресечната точка с настоящата в последните месеци тематика. Но надалеч не ни се желае да се вписваме в общата в последно време интонационна среда. В живота на човечеството има времена на благополучие и времена на компликации и ограничения. Има времена на възходи на човешкия дух и времена на проваляне и подлост. Докато човечеството претърпява дадена рецесия – война, пандемия, икономическа рецесия, екологично или естествено злополучие, излизат нескрито и най-хубавите и най-лошите образци на водачи, на тези, които носят " тежестта на короната “. Нерядко е нужно да изчакаме дистанцията и мерилото на времето, с цел да успеем да разберем дали водачите и водачите в обществото са съумели да се оправят и да понесат тази тежест. Но " тежестта на короната “ носи и всеки от нас, в своя по-кратък или по-дълъг живот. Изпълнен със смисъл и отдаден на другите или пък изпълнен  с жадност за консумация, за приемане и владение и отдаден единствено на себе си – всеки прави своя избор самичък. Тежестта на взетите решения не може да ни носи никой различен. Но в тежките и сюрреалистично непривични дни от последните седмици множеството хора, небогати и богати, образовани и неуки, бели и жълти, заболели и здрави, всички си припомнихме една постоянно забравяна от множеството от нас истина. Истина, която откогато свят светува, създателите се пробват непрестанно да ни припомнят посредством своите произведения – че най-важните неща не можем да си купим и че откриваме полезността им едвам когато ни ги лишават. Свободата, любовта, здравето, близостта, връзката с природата. Всичко това ние одобряваме за даденост, само че дали е по този начин? Нашата убеденост в личната ни безпогрешност,  нашата всесилност, лъжливата заблуда, че сме безконечни на този свят, бяха разрушени на пух и прахуляк от един незабележим зложелател. Враг, който ни напомни античната латинска поговорка “Memento Mori " - " Помни, че си смъртен “. Така в сегашните дни на изолираност можем да спрем да бързаме и да си поглеждаме часовника. Можем да спрем да си ревизираме имейла и стената в обществената мрежа по 100 пъти дневно. Можем да изслушаме с внимание и самообладание индивида до нас. Можем да намерим всичкото време на света да отговорим на безбройните въпроси на дребното дребосъче, чието ни гледа изпод. Можем да потънем в безвремие, съзерцавайки небето, слушайки обичаната музика или гледайки обичаната си картина. Да потърсим назад пътя към значимите и смислени неща. Защото рецесията скоро ще свърши и ние още веднъж ще хукнем на открито. И това наложително харизано ни безвремие няма да се върне в никакъв случай. За жал или за наслада. 

Галерия Ларго ви предлага да прекарате част от това скъпо време с картините на нашите прелестни български художници, които с актуалната галерия ни припомнят: " помни, че си смъртен, само че не забравяй и, че животът е прекрасен “.

В част от картините на Николай Ангелов – Гари ще открием остра ирония на актуалното ни общество и на неговите " полезности “. Тук е актуалната Ева, от " Новите хора “, сграбчили в шепите си пакетите с материалните полезности, тук е дребната кибрито-продавачка от картината " Живот в длан “, която крие в шепите си не огънчето на кибритената съчка, а " светлинката “ от екрана на мобилния телефон. Картината " Купи повече, избави света “ даже не е нужно да разясняваме, посланието ѝ е повече от ясно. В творбите на неговата брачна половинка Елисавета Ангелова също ще открием обществена ирония и превръщане към проблемите на съвремието ни – илюзорните мечти на принцесата, отправила взор към звездите, а облечена в сиромашко кърпено одеялце или пък в пола от зелка, намек за диаметралното разминаване сред благоприятни условия и стремежи.

Чрез картините на необикновено надарената Татяна Харизанова мъчително ще съпреживеем положенията на човешка самотност, копнежа за непосредственост, празнотата и неналичието, които от време на време изпълват живота ни. Меланхолия и малко самотност ще открием и в част от картините на Владимир Киров. Роденият в Ловеч художник е добре прочут занаятчия на портретите, изпълнени с проницателен и тъничък психологизъм на облиците.

Самота ще открием и в някои от творбите на бургаския виртуоз Кръстьо Тодоров – Кеца, в чиито картини сякаш съзираме опустелите сега улици на актуалния град.

На другия полюс са творбите на част от художниците. Те ни зареждат с оптимизма и убедеността на създателя, че и след най-дългата нощ идва зората, че и в най-тъжните и самотни часове за нас може би мисли някой, за нас може би тупти нечие сърце.

Картините на непоправимия оптимист и врач на душите Росен Рашев – Рошпака ще ни ухилен със " Слънчевото семейство на шивача “, със " Закрилникът на крачещата риба “ и портрета на " Две докосващи се душици “. Светлите пастелни цветове, едрите, обемни фигури, изпълнени с пулсиращ живот ще ни заредят с наслада и страхопочитание пред силата на живота.

Пейзажите на различен един надарен ловчанлия – Николай Добрев, са цялостни с бодрост и светлина, по този начин присъщи за него и ни припомнят, че идва лятото и то ще излекува свитите ни души и ще ни приласкае с топлината, белотата и синевата на красивото безбрежно българско море.    

А свободата, свободата блика от скулптурите на един от най- вълнуващите модерни български скулптори – варненецът Венцислав Марков. Дали въплътена в препускащите коне или в полета на гордия орел, това е най- експлоатираната от младия създател тематика. Може би тъй като навръх младостта е най- присъщо да издига в фетиш това така скъпо човешко качество – стремежът към независимост. Още една тематика, така настояща в тези дни…

А любовта към свободата и към свободното реене измежду природата, чисто човешкото предпочитание за обединение с нея, ще усетим в прелестните пейзажи на млада Милена Димитрова – Лена и в известните картини с макове на турския живописец Хикмет Четинкая.

За художници като Димитър Войнов – наследник и София Николова хубостта е тази, която ще избави света, а нея те виждат в хубостта на дамата, безконечната изкусителка, загадъчна и нежна, безплътна и чувствена.

В платната на двама от създателите - Николай Няголов и Цветан Казанджиев свободата ще открием в общуването с вселената и с галактическите пътища на безсмъртната човешка душа.

И най-после, картините на Стефан Георгиев ни припомнят в навечерието на светлите Великденски празници, че когато всичко друго е изчерпано, когато всяка вяра е угаснала и всяка помощ е изгубена, вярата и упованието в Бога са тези, които ще ни спасят и ще ни изведат от мрака на отчаянието и страха. Възкресението на Божия наследник е най-светлия празник в живота на християните. Това е празник освен на вярата, това е празник на вярата, на хуманността, на търпението, на себеотрицанието, на жертвоготовността. Все качества, които са ни нужни тъкмо в този момент, в тези сложни за човечеството дни и седмици.

Така в актуалната галерия в една част от творбите ще открием материализираните разсъждения на художниците върху болките и проблемите на актуалните общество – алчността, устрема към подправени полезности, преследването на безсмислени цели, самотата и отчуждението, дистанцираността и обществената изолираност. Но като контраст и контрапункт на тези тематики в творбите на част от създателите ще открием претворени жизнеутвърждаващи и оптимистични тематики – за любовта, близостта, за посвещаването на другия, за порива към независимост, за вярата и вярата, за полета на въображението и устрема към съвършенство на волния човешки дух. 

От 09 април изложбата може да бъде забелязана в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com, в нашия Инстаграм профил на адрес https://www.instagram.com/largogallery/ и в нашата Facebook страница на адрес https://www.facebook.com/ArtGalleryLargo.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР